Wyszlo mi 8/9. czy to poprawny wynik?
Matura: Rzut dwa razy symetryczna szescienna kostka do gry. Kazda scianka ma inna liczbe ze zbioru
{ 0,1,2,3,4,5}. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym ze co najwyzej jeden
raz wypadnie scianka z liczba mniejsza od 2
14 mar 15:14
Jerzy: Nie.
14 mar 15:32
F&M: A ja uważam, że poprawny wynik.
14 mar 15:42
F&M: |Ω|=36
A'−ścianka z liczbą mniejszą od 2 wypadła dwa razy
|A'|=4 bo A'={(0,0), (1,0), (0,1), (1,1)}
| | 4 | | 8 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 36 | | 9 | |
14 mar 15:42
Jerzy:
Tak,moja pomyłka.
14 mar 15:48
Matura: Dziekuje bardzo
14 mar 16:09