ciągi
szarik: https://zadania.info/d666/2569923
Mam pytanie do pkt b tego zadania. Dlaczego nie mogę wykorzystać wzoru a
n=2n−6 i obliczyć
a
1,a
2, a
3 a potem udowodnić, że a
2=
a1+a32 więc ciąg jest arytmetyczny?
Rozumiem, że 2 mi ingeruje w dziedzinę, ale to się skróciło, więc myślałam, że już nie ma
probemu.
14 mar 16:33
F&M: Ciąg nie jest określony dla n=2. Nie możesz wstawić dwójki nawet jeżeli się skróciło.
14 mar 16:45
F&M:
a1=−4
a2=−2 (ten wyraz nie bierzemy pod uwagę!)
a3= 0
a4= 2
a5= 4
Zatem ciąg nie jest arytmetyczny, bo nie ma stałej różnicy.
14 mar 16:51
szarik: F&M dziękuję
14 mar 17:37
Biedroneczki są w kropeczki: A jesli napisze
Dla n>2 i n∊N ciąg określony wzorem an jest ciągiem arytmetycznym to będzie dobrze?
14 mar 18:27
Biedroneczki są w kropeczki:
14 mar 19:24
Saizou :
an nie jest ciągiem, bo nie jest określony dla n = 2, a dziedziną ciągu
jest zbiór liczb naturalnych.
W szczególności nie może być ciągiem arytmetycznym.
14 mar 19:44
Biedroneczki są w kropeczki: Nawet jeśli zaznaczę ze dla n>2?
Tak samo jak badamy od ktorego wyrazu ciągu ciąg jest monotoniczny
Ogolnie taki ciag nie jest monotoniczny ale powiedzmy od wyrazu n=5 jest np rosnący
Czy tutaj nie możemy napisać ze dla n>2 ciag ten jest ciagiem arytmetycznym ?
14 mar 20:03