pole koła
xxx: Punkt S = (− 1,5) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC , w którym A = (− 4,− 6) i B =
(5,− 3) . Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt ABC .
14 mar 17:15
getin:
| | 1 | | 14 | |
1. Wyznacz równanie prostej AB (powinno wyjść y = |
| x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
2. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez S = (−1,5) −
powinno wyjść y = −3x+2
| | 1 | | 14 | |
3. Oznacz punkt przecięcia prostych y = |
| x− |
| i y = −3x+2 np. jako K i układem |
| | 3 | | 3 | |
równań z tych prostych wylicz współrzędne K (powinno wyjść K = (2, −4))
4. Oblicz długość odcinka KS − będzie to promień koła (powinno wyjść
√90)
5. Obliczamy pole koła − wyjdzie P = 90π
14 mar 17:30
Eta:

r=d , gdzie d−− odległość S od prostej AB
AB : x−3y−14=0
| | |−1−15−14| | |
d=r= |
| ⇒ r2= 90 |
| | √10 | |
P
k=90π
======
i po ptokach
14 mar 17:41
Eta:
@xxx
Jasne?
14 mar 17:49
xxx: jasne jak najbardziej, dziękuję za pomoc
14 mar 17:50
Mila:

A = (− 4,− 6) i B =(5,− 3)
S = (− 1,5)
Prosta AB
x−3y−14=0
| | |−1−3*5−14| | | 30 | | 30√10 | |
d(S, AB)= |
| = |
| = |
| =3√10 |
| | √1+9 | | √10 | | 10 | |
r=3
√10
Czy to możliwe?
14 mar 17:59
Eta:
r=|AB|
coś nie tak z danymi w treści
Taki okrąg nie istnieje
14 mar 18:07
getin:
faktycznie się nie zgadza
14 mar 18:13