analiza
Wojtek: Czy dla każdych dwóch dowolnych wektorów w R2 istnieje iloczyn skalarny, dla którego wektory
te są prostopadłe i mają normę równą 1. Nie mam w ogóle pomysłu na to zadanie, ma ktoś jakiś
pomysł?
14 mar 17:40
ABC: wiesz jaką postać mają wszystkie możliwe iloczyny skalarne w R2 ? można to z własności
iloczynu skalarnego wyprowadzić
14 mar 17:57
Wojtek: S(x,x)≥0
S(x,x)=0 ⇔ x=0
S(y,x)=S(x,y)
Wiem, ale co dalej?
14 mar 18:59
ABC:
forma dwuliniowa , wyznacznik Grama , mówi ci to coś?
14 mar 20:53
b.: wystarczy samo to:
S(x,x)=0 ⇔ x=0
(plus informacja, że S(x,x) to kwadrat normy x)
15 mar 00:20
jc: Wektory nie mogą być dowolne − nie mogą być równolegle. Wtedy możemy uznać,
że tworzą bazę R2. Dalej wystarczy przyjąć, że mają długość 1 i są prostopadłe.
15 mar 07:54