matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.8.2009
Zadania
Odp.
9
kasia:
Dwie przecinajace sie porste tworza cztery katy wypukle z ktorych jeden jest rowny 35 stopni.Wyznacz pozostale.
5
kasia:
Dwa boki trójkąta mają dł,1 cm i 4 cm.Oblicz obwód tego trójkąta jeżei wiadomo,że długość trzeciego boku eyraza sie liczba naturalną,
9
robert:
proszę o rozwiązanie poniższego zadania
19
olka:
W trójkąt równoramienny ABC o bokach długości 13, 13, 10 cm wpisano koło. Styczna do koła, równoległa do podstawy, odcina od trójkąta ABC trójkąt DEC. Oblicz pole trójkąta DEC.
36
KevyB:
Hej, mam mały problem z takim jednym zadaniem, otóż zapomniałem czegoś ważnego...
4
bulaj:
mogly ktos sprawdzic czy wyszedl mi dobry wynik w zadaniu: Oblicz:
√
(3−
√
2
)
2
+
√
(2
√
2
−5)
2
. Wynik przedstaw w postaci x+y
√
2
14
pawel:
Stosunek dwoch katow w trojkacie wynosi 4:5 a trzeci kat jest wiekszy od najmniejszego o 37 stopnii.wyznacz katyw trojkacie.
1
pawel:
udowodnij ze w trojkacie rownoramiennym srodkowe poprowadzone do rownych bokow sa rownej dlugosci.Udowodnij ze trojkat ktory ma wszystkie srodkowe rownej dlugosci jest rownoboczny.
1
pawel:
udowodnij ze w Trojkacie rownorsamiennym wysokosci poprowadzone do rownych bokow sa rowneij dlugosci.
9
Pola:
Witam !
dziś przechodzę przez dział geometria analityczna i dopiero zaczynam ...
2
pawel:
dany jest trojkat rownoramienny ABC o podstawie AC ramie AB przedluzono na zewnatrz trojkata o odleglosc BD i punkt D polaczono z punktem C.Oblicz dl.AC jezeli obwod CBD wynosi 24 cm,a
2
pawel:
owbowd trojkata ABC wynosi 21 cm ,wysokosc CD dzieli go na dwa trojkaty,ktorych obwody wynosza odpowiednio 12 i 15 cm.Oblicz wysokosc CD.
6
pawel:
dany jest trojkat rownoramienny ABC AB=BC,o obwodzie 200cm w trojkaxcie tym poprowadzono srodkowe AD AC.Obwod trojkata ACE jest o 20 cm wiekszy od obwodu trojkata ABD.Oblicz dl.bokow
6
pawel:
oblicz dl.bokow trojkata rownoramiennego wiedzac ze : AB=2a+5 ; BC=a+6:CA=4a−1
4
Majkel:
:::rysunek::: od czego zalezy kiedy jest zamalowana parabola (na czerwono) czyli nad osia, a kiedy pod nia?
1
Ola:
mam mały przykładzik:
49
√
7
*
3
√
7
4
√
7
10
olka:
sama tego nie zrobię
: W trójkąt równoramienny ABC, w którym IACI=IBCI, kąt C= 120
0
, wpisano okrąg, którego promień ma długość 3 cm. Oblicz długości boków trójkąta.
38
olka:
znowu nie wiem jak zacząć
: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 8 cm. W trójkąt ten wpisano okrąg o. Punkty D i E są punktami styczności okręgu, odpowiednio z
5
bulaj:
prosze o pomoc: Wyznacz wartość liczby m, tak aby funkcja f(x)=(m
2
−7m)x+5m miała miejsce zerowe x=−1
3
Rafał:
Dla jakich wartości m i n wielomian 5x
4
+4x
3
+mx
2
+nx+1 jest podzielny przez dwumian x
2
−1?
19
olka:
Z czego skorzystać
Boki trójkąta ABC mają długość : IABI=16cm, IBCI=IACI=17cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
6
poprawka z matmy:
Przekątna prostokąta ma dł 17 cm a obwód prostokąta ma 46 cm. Oblicz dł boków. Ułożyłam układ równań: 46=2x +2y, 17=
√
x
2
+y
2
, ale jak to licze to wychodzi jakaś chińszczyzna, wiec
7
Józefina:
2+2 ile to
4
poprawka z matmy:
Heeeelp! Długość przekątnej kwadratu jest o 3 cm większa od długości jego boku. Znajdź obwód kwadratu. Pzdr.
26
olka:
Pomocy
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 32 cm, a ramię 20 cm. Oblicz:
5
jack:
co to znaczy że funkcja osiąga wartość największą równą 12 dla argumentu 1?
1
julia:
funkcja f przyporządkowywuje każdej liczbie naturalnej dodatniej liczbę jej dzielników będących liczbami pierwszymi np f(1)=0 f(2)=1 f(6)=2
1
ba:
dany jest wielomian W(x)=x
3
−a
2
x+x
2
−a
2
, gdzie a≠1. oblicz sumę pierwiastków tego wielomianu i wyznacz wartośc parametru a, dla której suma