wątpliwości
olka: Pomocy

W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 32 cm, a ramię 20 cm.
Oblicz:
a)długość okręgu wpisanego w ten trójkąt
b)odległość środka tego okręgu od wierzchołków trójkąta
a) obliczyłam wysokość z tw. Pitagorasa h = 12 cm
teraz mogę r obliczyć z tego wzoru: r= 2P/Obw

b) a tu z czego mogęskorzystać

? z wysokości
12 sie 11:15
evil_woodworm: a)tak, możesz
b)tak
Napisz jak ci wyjdzie, to sprawdzę
12 sie 11:20
evil_woodworm: sorry, poprawka, w b) nie z wysokości, myśl dalej
12 sie 11:24
olka: r=2(16*12)/72
r=384/72
r=5,(3) cm
b)do wierzchołka C 12−5,(3)=6,7
nie wiem jak dalej...
12 sie 11:31
olka: dwusieczne się przecinają w środku okręgu wpisanego ale to chyba nic mi nie daje
12 sie 11:33
evil_woodworm: Podpunkt a) jest ok.
Jedna uwaga: lepiej stoować zapis w ułamku zwykłym, czyli 5
13, zamiast 5,(3). I wtedy jak
odejmiesz na ulamkach zwyklych, to punkt b) też zacznie wyglądać lepiej

Co do dalszej części, narysuj sobie ten trójkąt i poszukaj takiego trójkąta prostokątnego, żeby
tą odległość policzyć z tw.Pitagorasa
12 sie 11:52
123: byc może coś pomoże tw. o środku ciężkości w trójkącie?
jeżeli masz obliczone 'r'.
Moge się mylic, ale tak bym to zrobił.
12 sie 11:52
evil_woodworm: Oczywiście narysuj trójkąt z dwusiecznymi
12 sie 11:53
olka:

256+256/9=IASI
2
i co ja mam z tym dalej zrobić
12 sie 12:31
olka: to jest jakieś głupie
12 sie 12:34
evil_woodworm: Olka, licz dalej. Nie w każdym zadaniu/podpunkcie muszą wychodzić "ładne" liczby, jak już Ci
to kiedyś zostało powiedziane
12 sie 12:37
olka: wyszło
√284 i 4/9
czy da się coś z tym jeszcze zrobić

(bo ja nie mam odpowiedzi do tych zadań)
12 sie 12:50
evil_woodworm: Da sie. Zrób z tego ułamek niewłaciwy, wyciągnij pierwiastek z mianownika,
i jeszcze w liczniku wyciagnij spod pierwiastka co sie da.
12 sie 12:56
olka: czyli IASI=
√2560/9=
√64*40/3=8
√40/3
dobrze
12 sie 13:15
evil_woodworm: niezupełnie, ale juz blisko. można jeszcze więcej wyciągnąć spod ułamka
| | √256*10 | | 16√10 | |
|AS|= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
12 sie 13:22
olka: dziękuje
12 sie 13:25
evil_woodworm: nie ma sprawy

jak tak patrzę to chyba nieco lepiej Ci idzie niż na początku, prawda? Już
zaczynasz kombinować
12 sie 14:06
olka: trochę mnie przydusiliście i zmusiliście do myślenia

ale ciężko mi to wszystko idzie...
12 sie 14:27
evil_woodworm: będzie dobrze
12 sie 14:30
olka: może będzie jak przestanę być leniuchem
12 sie 14:35
evil_woodworm: hehe

nie martw sie, jajestem skrajnie leniwa, a jakoś mi idzie jak do tej pory

trzeba sie
bedzie na studiach wreszcie wziąść do roboty^^'
12 sie 14:44
olka: zazdroszcze Ci że masz już za sobą maturę bo ja się boję
12 sie 14:53
evil_woodworm: nie boj sie

jak bedziesz robic zadania, to w koncu sie nauczysz

matura nie jest taka
straszna, ja sie teraz dopiero boje co dalej bedzie
12 sie 15:00
olka: napewno będzie fajnie poznasz nowych ludzi i wogóle. to taki nowy etap w życiu chciałabym już
tak...
12 sie 15:15
evil_woodworm: ludzie ludzmi, ja sie boje, ze sobie nie poradze

ale pozyjemy, zobaczymy
12 sie 15:17
olka: dużo znam takich osób, które mówią, że zdać maturę to pikuś w porównaniu ze studiowaniem. ale
TY mi się wydajesz solidną dziewczyną

to sobie poradzisz
12 sie 15:21
evil_woodworm: mam taką nadzieję

ale wiesz jak to mówią, nadzieja matką głupich
12 sie 15:26