funkcja
julia: funkcja f przyporządkowywuje każdej liczbie naturalnej dodatniej liczbę jej dzielników będących
liczbami pierwszymi np f(1)=0 f(2)=1 f(6)=2
naszkicuj wykres funkcji y=f(n) dla n∊{1,2,...,16}
podaj przykład liczby n, dla której f(n)=4
uzasadnij że równanie f(n)=2 ma nieskończenie wiele rozwiązań
12 sie 00:12
Basia:
Wykres tej funkcji składa się z punktów:
(1,0) (2,1) (3,1) (4,1) (5,1) (6,2) (7,1) (8,1) (9,1) (10,2)
(11,1) (12,2) (13,1) (14,2) (15,2) (16,1)
każda liczba postaci np.
2p gdzie p jest liczbą pierwszą≠2 będzie miała dwa dzielniki będące liczbami pierwszymi (2 i p)
(lub 3p p≠3 dzielniki 3 i p, lub 5p p≠5 dzielniki 5 i p, lub 7p p≠7 dzielniki 7 i p itd.)
ponieważ wiadomo, że jest nieskończenie wiele liczb pierwszych p ⇒
liczb postaci n=2p (n=3p,5p,....) też jest nieskończenie wiele, a dla każdej z tych liczb
f(n)=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ogólniej:
każda liczba n=p1*p2 gdzie p1 i p2 są liczbami pierwszymi i p1≠p2 będzie miała dwa i
tylko dwa dzielniki będące liczbami pierwszymi: p1 i p2 czyli
f(p1*p2)=2
ponieważ liczb pierwszych jest nieskończenie wiele to i liczb postaci p1*p2 (p1≠p2) musi
być nieskończenie wiele
12 sie 02:50