wielomian
ba: dany jest wielomian W(x)=x3−a2x+x2−a2, gdzie a≠1.
oblicz sumę pierwiastków tego wielomianu i wyznacz wartośc parametru a, dla której suma
kwadratów pierwiastków wielomianu W(x) jest możliwie najmniejsza
12 sie 00:04
Eta:
witam

rozkładamy W(x) na czynniki
W(x) = x( x
2 −a
2) +( x
2 −a
2) = ( x
2 −a
2)( x +1) = ( x −a)( x+a)( x+1)
pierwiastkami są : x = a x= −a x = −1
suma pierwiastków; a −a −1 =
−1
suma kwadratów pierw.
f(a)= a
2 +a
2 +1 = 2a
2 +1 jest najmniejsza dla a=0
bo f(a) osiaga minimum dla a=0
Miłych snów
12 sie 00:17