Geometria Aalityczna
Pola: Witam !

dziś przechodzę przez dział geometria analityczna i dopiero zaczynam ...
pierwsze zadanie i pierwsze kłopoty, bo wcześniej się z tym nie zetknęłam.
Oto treść zadanka :
Sprawdź, czy punkt P=(5,−2) należy do symetralnej odcinka o końcach A=(1,5) i B=(−3,−1).
Przeglądałam stronkę i sądzę, że może się to tyczyć wzoru y=ax+b i pewnie powinnam coś
podstawić. Czy ma ktoś jakieś propozycje ?
12 sie 18:03
AS: Proponuję sporządzić coś w rodzaju banku danych.
Obok z hasła <geometria analityczna> wypisać podstawowe wzory
i związki,będą one pod ręką i przydatne w rozwiązywaniu zadań.
Geometria analityczna to nie tylko prosta y = a*x + b.
12 sie 18:06
Eta:

Witam

Mozna róznie
jednak najprościej jest tak:
jeżeli P€sym. AB to IAPI= IBPI
sprawdź czy te długości są
równe i to wszystko.
12 sie 18:12
Pola: dzięęęęękuję ! narysowałam to na układzie współrzędnych i wyszło, że należy
12 sie 19:01
Eta:
Pola
w układzie tylko możesz sprawdzić
Należy jednak to wykazać rachunkowo



( koniecznie


!)
IAPI=
√( xA − xP)2 + ( yA − yP)2
IBPI =
√( xB − xP)2 + ( yB − yP)2
policz te długości , muszą być
równe jeżeli P € sym. AB
12 sie 19:07
Pola: aaaa o kurczę ! a już myślałam, że to takie łatwe . . .
12 sie 19:21
tim: Polu, to są podstawowe wzory. Naprawdę powinnaś zapisać sobie wzory.
12 sie 19:26
Eta:
Też łatwe

rysunkiem możemy tylko sprawdzić poprawność odp:
jakbyś miała np; A( 156, 568) B( 195, 600) P( 145, 99)
to co wtedy?
12 sie 19:27
Pola: ahhh ... nie lubię tego działu

już powoli dochodzę do tego ... własnym i Waszymi siłami !
12 sie 20:08
Eta:
pola przede wszystkim wypisz potrzebne wzory , zależności ,to Ci pomoże
w rozwiazywaniu zadań/
Geometria analityczna jest najłatwiejszym działem matematyki

Ważna jest i pomocna znajomość wzorów i własności figur z planimetrii
12 sie 20:24