matematykaszkolna.pl
Geometria Aalityczna Pola: Witam ! emotka dziś przechodzę przez dział geometria analityczna i dopiero zaczynam ... pierwsze zadanie i pierwsze kłopoty, bo wcześniej się z tym nie zetknęłam. Oto treść zadanka : Sprawdź, czy punkt P=(5,−2) należy do symetralnej odcinka o końcach A=(1,5) i B=(−3,−1). Przeglądałam stronkę i sądzę, że może się to tyczyć wzoru y=ax+b i pewnie powinnam coś podstawić. Czy ma ktoś jakieś propozycje ? emotka
12 sie 18:03
AS: Proponuję sporządzić coś w rodzaju banku danych. Obok z hasła <geometria analityczna> wypisać podstawowe wzory i związki,będą one pod ręką i przydatne w rozwiązywaniu zadań. Geometria analityczna to nie tylko prosta y = a*x + b.
12 sie 18:06
Eta: rysunek Witamemotka Mozna róznie jednak najprościej jest tak: jeżeli P€sym. AB to IAPI= IBPI sprawdź czy te długości są równe i to wszystko.
12 sie 18:12
Pola: dzięęęęękuję ! narysowałam to na układzie współrzędnych i wyszło, że należy emotka
12 sie 19:01
Eta: Pola w układzie tylko możesz sprawdzić Należy jednak to wykazać rachunkowo ( koniecznie!) IAPI= ( xA − xP)2 + ( yA − yP)2 IBPI = ( xB − xP)2 + ( yB − yP)2 policz te długości , muszą być równe jeżeli P € sym. AB
12 sie 19:07
Pola: aaaa o kurczę ! a już myślałam, że to takie łatwe . . .emotka
12 sie 19:21
tim: Polu, to są podstawowe wzory. Naprawdę powinnaś zapisać sobie wzory.
12 sie 19:26
Eta: Też łatweemotka rysunkiem możemy tylko sprawdzić poprawność odp: jakbyś miała np; A( 156, 568) B( 195, 600) P( 145, 99) to co wtedy?
12 sie 19:27
Pola: ahhh ... nie lubię tego działu już powoli dochodzę do tego ... własnym i Waszymi siłami ! emotka
12 sie 20:08
Eta: pola przede wszystkim wypisz potrzebne wzory , zależności ,to Ci pomoże w rozwiazywaniu zadań/ Geometria analityczna jest najłatwiejszym działem matematykiemotka Ważna jest i pomocna znajomość wzorów i własności figur z planimetriiemotka
12 sie 20:24