pomoc
robert: proszę o rozwiązanie poniższego zadania
lim= (n−3/n+5)2n
12 sie 21:44
Eta:
zapisz to porządniej, czy n→+∞
czy;
( n − 3n +5)2*n
czy:
( n−3n+5)2*n
czy:
( n − 3n+5)2*n
skad mamy to wiedzieć?
12 sie 21:53
robert: lim = (n−3 / lub : n+5)do potegi 2n
12 sie 22:28
Eta:
dla łatwiejszego zapisu policzę licznik i mianownik oddzielnie
n →∞
L= ( n −3)
2n = n
2n*( 1 −
3n)
2n= n
2n* [(1 −
3n)
n]
2=
= n
2n * (e
−3)
2 = n
2n*e
−6
podobnie rozpisz mianownik:
wyjdzie: M= n
2n*e
10
| | L | | e−6 | |
zatem |
| = |
| = e−16
|
| | M | | e10 | |
bo n
2n skracamy w liczniku i mianowniku
PS: może jeszcze ktoś sprawdzi
bo miałam z tym do czynienia
wieki temu
12 sie 22:50
Eta:
Witam [PSabin]]
możesz sprawdzić to zadanie?
bo nie jestem na 100% pewna

a chcę spokojnie spać.
12 sie 23:24
Sabin: ok
12 sie 23:26
Eta:
dzieki

czyli nie jest tak źle z moja pamięcią
12 sie 23:27
Sabin:
Rozwiązane zadanie podstawą spokojnego snu...
świat się kończy...

Dobranoc
12 sie 23:28
Eta:
Ten "typ" tak ma

Dobranoc.
12 sie 23:30
robert: dziękuje bardzo
13 sie 18:28