nierowność trójkąta
kasia: Dwa boki trójkąta mają dł,1 cm i 4 cm.Oblicz obwód tego trójkąta jeżei wiadomo,że długość
trzeciego boku eyraza sie liczba naturalną,
12 sie 21:58
kasia: a+b<c 1+4=5
a+c<b 1+5=6
b+c<a 5+6=11
obw=22cm
Dobrze?
12 sie 22:09
Eta:
niestety ale nie
12 sie 22:13
Eta:
jezeli przyjmiemy ,że a= 1 b= 4
to:
a +b > c
to c < 5 ∊ c >0
zatem c = {1, 2, 3, 4}
są cztery różne takie trójkąty
to i cztery różne obwody
dla c= 1 Ob= 1 +4 +1 = 6
dla c= 2 Ob = 1 +4 +2 = 7
itd....
12 sie 22:19
kasia: Dziekuje za pomoc
12 sie 22:22
Eta:
12 sie 22:24