trójkąt
olka: W trójkąt równoramienny ABC o bokach długości 13, 13, 10 cm wpisano koło. Styczna do koła,
równoległa do podstawy, odcina od trójkąta ABC trójkąt DEC. Oblicz pole trójkąta DEC.
12 sie 21:00
Eta:
policz h i policz obwód
policz pole i
wyznacz długość r −−− promienia tego okregu
ze wzoru ,który juz kilka razy był podawany w Twoich zad.
dalej podpowiem za chwilę
12 sie 21:21
Eta:
zatem
olka poszła

to poczekamy do jutra
12 sie 21:55
bulaj: h=12
P=60
ob=36
r=3 1/3
dobrze
12 sie 22:02
Eta:
P= 60 ..... dobrze
Ob= 2p = 36 .... dobrze
ale r ... źle

policz
P= r*p gdzie p −−− połowa obwodu
12 sie 22:07
bulaj: nie wiem jak licze wychodzi 3 i 1/3
12 sie 22:10
bulaj: 60=r*18 |:18
r= 313
12 sie 22:11
Eta:
Sorry jest ok

( to ja już zmęczona jestem)
| | 60 | |
p= 18 P= 60 to r= |
| = 313
|
| | 18 | |
jeszcze raz przepraszam.
12 sie 22:23
Eta:
a co dalej? jaka masz propozycję rozwiazania tego zad?
12 sie 22:26
olka: ja nie umiem narysować rysunku do tego... może mi ktoś narysować bo nie wiem gdzie jest Δdec
13 sie 09:14
imię lub nick.:
13 sie 10:09
olka: Dziękuje
13 sie 10:25
bulaj: nie wiem jak dalej to ugrysc.. Probowalem z talesem ale nic mi nie wychodzi.. jakas podpowiedz
chociaz
13 sie 11:11
123: Podpowiem Ci
|AB|+|DE|=|AD|+|BE|
13 sie 11:40
123: chociaż nie wiem czy można tutaj tego użyc
13 sie 11:42
tim: 123 raczej nie.

Podpowiem co należy zrobić (oczywiście może istnieć inna metoda)
1. Oblicz promień tego koła.
2. Oblicz średnicę − wysokość trapezu ABED
3. Oblicz wysokość trójkąta ABC.
4. Oblicz wysokość trójkąta CDE (h
ABC − h
ABED)
5. Na podstawie podobieństwa trójkątów CDE oraz ABC oblicz skalę podobieństwa k.
6a. Oblicz bok DE (na podstawie skali) oraz ole CDE.
lub
6b. Oblicz pole ABC i na podstawie skali (k
2) oblicz pole CDE.
13 sie 11:56
bulaj: no dobrze tim ale jesli nie wiem jak obliczyc skale? na oko wychodzi ze to bedzie k=
13 
wybacz moja niewiedze..
13 sie 13:46
tim: Na oko nie wolno

Z tw. Talesa np.
| | wysokość CDE | | bok AB | |
k = |
| = |
| |
| | wysokość ABC | | bok DE | |
13 sie 13:48
bulaj: wyszlo mi ze k=45 a pole P2=38,4 dobrze?
13 sie 13:58
tim: Boże, jak k wyszło ci 4/5?
13 sie 14:19