mała wskazówka chociaż
olka: znowu nie wiem jak zacząć

: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 8 cm.
W trójkąt ten wpisano okrąg o. Punkty D i E są punktami styczności okręgu, odpowiednio z
ramionami AC i BC tego trójkąta, przy czym IDCI+ICEI=IDAI+IABI+IBEI. Oblicz:
a) pole trójkąta ABC
b)długość promienia okręgu o
12 sie 15:04
evil_woodworm: Jeśli o planimetrię chodzi, to zawsze zaczynaj od rysunku
12 sie 15:06
olka:
12 sie 15:09
olka: wiem, że brzydko tylko się nie śmiej

te zależności są bardzo ważne ale nie wiem jak z nich skorzystać...
12 sie 15:11
evil_woodworm: owszem, sa wazne

Sprobuj opisac te odcinki, tak, zeby jak najwiecej mialo to samo oznaczenie

np.|CD|=|CE|=x
|DA|=x−4 itd...
Ja niestety musze lecieć narazie...
Powodzenia...
12 sie 15:25
bulaj: moge zapytac skad do odcinka |DA| wzielas te dane ? czemu x−4 ?
12 sie 16:05
bulaj: ok juz wiem

nie wazne..
12 sie 16:11
olka: ja nie wiem dlaczego jest IDAI= x−4

? czy ktoś mi to może wytłumaczyć

?
12 sie 19:56
tim:

Korzystamy z własności stycznych. Odległości x są równe.
12 sie 19:57
olka: czyli IDAI powinno mieć 4 cm

?
12 sie 20:00
olka: to zadanie jest dla mnie za trudne...
12 sie 20:03
tim: "|DA| = 4
I przyjmij, że DC = CE = x
Podstaw do równania w poleceniu i oblicz x.
12 sie 20:07
olka: x+x=4+8+4
x
2=16
x=4 cm
taaak
12 sie 20:10
bulaj: olka powiem ci jak ja do tego doszedlem, moze troszke po chinsku ale wazne ze sie zgadza

wez pod uwage to co powiedzial evil
|CD|=|CE|=x
|DA|=|EB|= (zalozmy) y
teraz w zadaniu masz podane |DC|+|CE|= |DA|+|AB|+|BE| podstawiamy:
x+x= y+8+y
2x=2y+8 |:2
x=y+4
y=x−4
fajnie nie ^^ heh
jest to chociaz poprawnie
12 sie 20:13
tim: bulaju, y = 4... czyż nie?
12 sie 20:13
bulaj: ahaaaaa... no byc moze

powstaje cos w rodzaju deltoidu tak ? boki musza byc rowne.. czyli
4.
Chyba o to chodzi
12 sie 20:19
olka: tim powiedz mi czy dobrze x obliczyłam

?
12 sie 20:20
tim: Olu, która klasa?...
Od kiedy x + x = x
2
12 sie 20:22
olka: o kurcze..
12 sie 20:23
olka: czyli x= 8 cm
12 sie 20:23
tim: Tak. Zatem boki mają długość...
12 sie 20:23
12 sie 20:24
olka: ramiona mają po 12 cm
12 sie 20:26
tim: A podstawa 8
12 sie 20:29
olka: wysokość wyszła mi h= 8 √2 cm
12 sie 20:34
olka: a pole 32
√2 cm
2 dobrze
12 sie 20:35
olka: a jak obliczyć podpunkt b
12 sie 20:36
tim: h = ok.
P = ok.
12 sie 20:37
tim: Wzór na promień koła wpisanego?
12 sie 20:37
olka: a no tak r= 2P/ obw.
dziękuje tim
12 sie 20:40
bulaj: tim odnosnie podpunktu b :
nauczycielka nauczyla nas wzoru P=rp
mozna tutaj z niego skorzystac ?
12 sie 20:40
tim: Można

To samo wyjdzie (i czym jest p)
12 sie 20:41
olka: wyszło mi 2
√2 cm. sprawdż bulaj czy ci tyle wyjdzie z Twojego wzoru
12 sie 20:42
olka: połowa obwodu
12 sie 20:43
bulaj: mi wyszlo
√2
12 sie 20:43
olka: NIE MOŻLIWE
12 sie 20:44
tim: Czyli
P = r * 0,5(a + b + c)
Wzór Olki:
12 sie 20:44
tim: 2
√2
Bulaj źle
12 sie 20:45
bulaj: kurcze nie podzielilem przez 0.5 u mnie to norma tak zawsze gubie pkt
12 sie 20:51