trojkat
pawel: dany jest trojkat rownoramienny ABC o podstawie AC ramie AB przedluzono na zewnatrz trojkata o
odleglosc BD i punkt D polaczono z punktem C.Oblicz dl.AC jezeli obwod CBD wynosi 24 cm,a
obwod ADC wynosi 39.
12 sie 18:02
tim: jA.
12 sie 18:20
tim:

Tylko podpowiem, bo jest bardzo łatwe zADANIE

Obwód trójkąta BDC = b + x + y
Obwód trójkąta ADC = a + b + y + x
12 sie 18:21
hgjgjk: ≤≤⊂
12 wrz 19:55
Gg:
13 wrz 20:36
Klasa 6 :
24=b+x+y
b=24−x−y
39=a+24−x−y+y+x
39=a+24
a=AC=15
13 wrz 21:14