tim: Kilka zależności.
Aby ISTNIAŁ trójkąt musi być spełniona zależność
a + b > c
b + c > a
a + c > b
Aby istniał trójkąt RÓWNORAMIENNY dwa boki muszą być równe zatem:
1. AB = BC lub
2. BC = CA lub
3. AB = CA
1 WARIANT:
AB = BC
2a + 5 = a + 6
a = 1
Zatem boki mają długość
AB = 2a + 5 = 7
BC = 7
CA = 3
Sprawdzamy:
7 + 7 > 3
3 + 7 > 7
3 + 7 > 7
Wszystkie poprawne, zatem I WARIANT dla AB = BC (7, 7, 3)
II WARIANT
BC = CA
a + 6 = 4a − 1
3a = 7
Zatem:
Sprawdzamy:
50/3 > 29/3
54/3 > 25/3
54/3 > 25/3
| | 29 | | 25 | | 25 | |
Wszystkie poprawne, zatem II WARIANT dla BC = CA ( |
| , |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
WARIANT III
AB = CA
2a + 5 = 4a − 1
2a = 6
a = 3
Zatem:
AB = 11
BC = 9
CA = 11
Spr.:
22 > 9
20 > 11
20 > 11
Wszystkie poprawne, zatem III WARIANT dla AB = CA (11, 11, 9)