mnoże x przez nawias, pozniej wyciągam m, ale dalej stoje nie wiem jak to ugrysc
bulaj: prosze o pomoc:
Wyznacz wartość liczby m, tak aby funkcja f(x)=(m2−7m)x+5m miała miejsce zerowe x=−1
12 sie 15:03
123: spróbuje, ale pewnie głuopte napisze, najwyżej ktos mnie nauczy jak sie to rozwiązuje
12 sie 15:14
123: f(−1)=0
f(−1)=(m
2−7m)−1+5m
−m
2+7m+5m=0
−m
2+12m=0
a=−1 b=12 c=0
Δ=b
2+4ac
Δ=144
√Δ=12
m
1=12
m
2=0
czyli wszyło że dla m=12.
Ale pewnie jest to źle, pierwszy raz cos takiego licze
12 sie 15:20
bulaj: hmmm.. mozna i tak ja widze nie potrzebnie kombinowalem

dzieki ^^
12 sie 15:30
123: bulaj , ale nie wiem czy to jest dobrze, jeszcze sprawdź tego posta za jakiś czas
12 sie 15:31
Eta:
Jest ok

ale mozna bez liczenia delty wyzanaczyć "m"
f(−1)= ( m
2 −7m)*
(−1) +5m
−m
2+12m=0 <=> m( −m +12)=0 <=> m=0 lub m= 12
m=0 −− nie spełnia warunku zad.
więc odp:
m= 12
12 sie 17:55