trojkat
pawel: dany jest trojkat rownoramienny ABC AB=BC,o obwodzie 200cm w trojkaxcie tym poprowadzono
srodkowe AD AC.Obwod trojkata ACE jest o 20 cm wiekszy od obwodu trojkata ABD.Oblicz dl.bokow
trojkata ABC.
12 sie 17:57
tim: Proszę popraw treść zadania.
12 sie 18:15
pawel: Dany jest trojkat rownoramienny ABC, AB=BC,o obwodzie 200cm w trojkacie tym poprowadzono
srodkowe AD i AC.Obwod trojkata ACE jest o 20 cm wiekszy od obwodu trojkata ABD.Oblicz dlugosc
bokow trojkata ABC.
12 sie 18:16
tim: Dalej nie wiem gdzie jest punkt E i jak powstała środkowa AC.
12 sie 18:19
pawel: Dany jest trojkat rownoramienny ABC, AB=BC,o obwodzie 200cm w trojkacie tym poprowadzono
srodkowe AD i EC.Obwod trojkata ACE jest o 20 cm wiekszy od obwodu trojkata ABD.Oblicz
dlugosc
bokow trojkata ABC.
12 sie 19:46
tim: Ja.
12 sie 20:08
tim: Środkowa dzieli bok na połowy więc
Ob(ACE) = a + ICEI + 0,5b
Ob( ABD) = b + 0,5b + IADI
IADI=ICEI
więc: a + ICEI + 0,5b = 20 + b +0,5b + ICEI
Skracasz po obydwu stronach
i masz: a = b+20 => a − b= 20
teraz Ob(ABC) = 2b + a = 200
Wiesz juz?
by Eta
12 sie 20:23
niekumata.: nie.
27 maj 17:13