Prostokąt
poprawka z matmy: Przekątna prostokąta ma dł 17 cm a obwód prostokąta ma 46 cm. Oblicz dł boków. Ułożyłam układ
równań: 46=2x +2y, 17=
√x2+y2 , ale jak to licze to wychodzi jakaś chińszczyzna, wiec
pewnie coś nie tak...

Proszę o pomoc. Pzdr.
12 sie 13:18
evil_woodworm: podpowiedź:
x+y=23
x=23−y
podstaw to za wszystkie x
12 sie 13:29
poprawka z matmy: Ok, czyli wychodzi mi 17=√2y2−49y+529 , wyliczam p i wychodzi mi 49/4 czyli 11,5, czy to
jest y?
12 sie 13:40
poprawka z matmy: znaczy zamiast 49 jest 46...ale wynik wg 46 x/
12 sie 13:42
evil_woodworm: y2+(23−y)2=172
y2+y2−46y+529=289
2y2−46y+240=0
Tak chyba nieco prościej do zapisania od razu, niż w ten pierwiastek wielki się baić, chociaż
przy rozwiązywaniu i tak na jeden kit wychodzi...
12 sie 14:02
poprawka z matmy: ok dzieki za pomoc w zadaniu
12 sie 14:19
evil_woodworm: nie ma sprawy
12 sie 14:21