f.
jack: co to znaczy że funkcja osiąga wartość największą równą 12 dla argumentu 1?
12 sie 00:31
Basia:
To znaczy, że f(1)=12 (wartość funkcji dla x=1 jest równa 12)
i dla każdego x∊Df i x≠1 f(x)<12
12 sie 02:30
AS:

Dokładam swoje trzy grosze.
Oznacza to,że dla x = 1 przyjmuje wartość 12,największą
z otoczenia x = 1 tzn, na lewo i prawo od x = 1 przyjmuje wartości
mniejsze.od 12 (w pewnym zakresie)
Punkt ten nazywamy maksimum lokalnym w przeciwieństwie do minimum.
12 sie 11:08
Basia:
Asie wartość największa to nie to samo co maksimum lokalne.
Wartość najmniejsza to nie to samo co minimum lokalne.
Na przykład funkcja
f(x) =13x3 − x
ma maksimum lokalne dla x=−1 i minimum lokalne dla x=1
natomiast nie ma ani wartości najmniejszej, ani wartości największej bo
przy x→−∞ f(x)→−∞
przy x→+∞ f(x)→+∞
12 sie 23:55
AS: Nie doczytałaś dokładnie.
Przecież w maksimum funkcja przyjmuje wartość największą w otoczeniu tego punktu.
Ilustruje to rysunek.
I o co chodzi?
13 sie 08:52
Basia: Doczytałam.
Wartość największą w pewnym otoczeniu dlatego nazywamy maksimum lokalnym, a nie wartością
największą, że nazwa wartość największa została zarezerwowana dla faktycznej wartości
największej w całej dziedzinie funkcji lub w zadanym z góry przedziale.
To samo dotyczy minimum lokalnego i wartości najmniejszej.
Funkcja może mieć dowolnie wiele maksimów lokalnych i jedną i tylko jedną wartość
największą albo nie mieć jej wcale.
13 sie 15:34