okrąg opisany
olka: Z czego skorzystać

Boki trójkąta ABC mają długość : IABI=16cm, IBCI=IACI=17cm. Oblicz
długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
12 sie 13:24
evil_woodworm: pokombinuj trochę z tym, co tutaj znajdziesz −
541, jak na co wpadniesz, to pisz
12 sie 13:35
olka: to jest to

P=p*r
1/2a*h=r*(a+2b)/2
r=a*h/a+2b

?
12 sie 13:38
evil_woodworm: hmmm... w tej chwili nie bardzo wiem, o czym piszesz^^'
| | a | |
Mi chodzilo o to, zeby wyliczyc sinus jednego z kątów i podstawić do wzoru R= |
| ... |
| | 2sinα | |
Ale może mi wytłumaczysz, o co Tobie chodzi i skąd to wziełaś?
12 sie 13:46
olka: znalazłam na jakiejś stronce bardzo podobne zadanie właśnie z trójkątem równoramiennym i tam
było r liczone z tego wzoru ale może to było żle rozwiązane...
12 sie 13:52
olka: sinx=17/17
x=1
czyli
R=16/2=8 cm
o to chodzi

dobrze
12 sie 13:57
evil_woodworm: Nie. Zaraz ci to pokażę na rysunku.
12 sie 14:03
olka: ojej ale wtopa

chyba ma być
sinx=h/b
sinx=15/17
ale nie wiem co dalej
12 sie 14:06
123: Po co takie kombinacje alpejskie?
P−pole trójkąta.
12 sie 14:06
olka: a skąd ten wzór 123?
12 sie 14:07
123: taki jest wzór na pole trójkąta wpisanego w okrąg
Po przekształceniu otrzymujesz wzór na R.
12 sie 14:13
evil_woodworm:

Żeby policzyć sinus jakiegoś kąta, musisz znaleść trójkąt prostokatny.
Korzystając z tego policz
12 sie 14:16
olka: aha dzięki
12 sie 14:17
evil_woodworm: Widze, że już sama znalazłas błąd i poradziłaś

123, no tak, można

Ja mam ostatnio tendencję do lecenia na około
12 sie 14:20
12 sie 14:21
evil_woodworm: | | 17 | |
nie. |
| Bierzez bok, leżący na przeciwko kąta, z którego sinusa korzystasz. |
| | 2* 1517 | |
12 sie 14:25
olka: kurczę no tak!
12 sie 14:30
olka: liczę dwoma sposobami ale inne wyniki mi wyszły. dziwne...
12 sie 14:33
olka: no wyszło nareszcie
12 sie 14:49
evil_woodworm: to dobrze
12 sie 14:50