3x^2 > 1
KevyB: Hej, mam mały problem z takim jednym zadaniem, otóż zapomniałem czegoś ważnego...
co sie robi jeśli mam 3x2 > 1 (musze podzielic) tylko ze, kwadratu tez chce sie pozbyc, czy
najpierw dziele a potem pierwiastkuje?
−K
12 sie 20:26
tim: A co to za różnica?

Dostaniesz ten sam wynik w tej samej postaci (po usunięciu niewymierności)...
12 sie 20:30
KevyB: czyli ze x > 1/√3 dobrze mysle?
12 sie 20:35
tim: Ale niewymierność..
12 sie 20:35
KevyB: fu, 1√3/3
12 sie 20:35
tim: Czyli
√3/3
12 sie 20:37
Eta:
niestety ale źle

masz nierówność do rozwiązania:
3x
2 >1 <=> 2x
2 −1 >0 <=> ( (
√3*x −1)(
√3*x +1)>0
miejsca zerowe to:
więc ramiona paraboli skierow. ku górze więc wartości dodatnie nad osią oX
| | √3 | | √3 | |
czyli Odp: x ∊ ( −∞, − |
| ) U( |
| , ∞) |
| | 3 | | 3 | |
12 sie 20:40
Eta:
ta uwaga do wpisu Kevy z 20: 35
12 sie 20:42
tim: Buu...

Literówka 3x
2 − 1
12 sie 20:43
KevyB: a i powiedz mi jeszcze, jakbyś mógł, czy taki przykład jest wogóle prawidłowy? (jakiś bez sensu
wynik mi wychodzi)
7,5 + 2,5(x−3) + 0,75(2x−10) = 5(0,5x + 2)
ja wyliczam tak
7,5 + 2,5x − 7,5 + 1,5x − 7,5 = 2,5x + 10
przestawiam
2,5x + 1,5x − 2,5x = 10 − 7,5 + 7,5 + 7,5
1,5x = 15 | :1,5
x = 10
niby ok ale,
7,5 + 2,5(10−3) + 0,75(2*10 − 10) = 5(0,5*10 + 2)
7,5 + 25 − 7,5 + 15 − 7,5 = 25 + 10
32,5 = 35

chyba nie dx
czy poprostu cwano mi matematyczka to podsunela i chciala ze mnie wydusic ze 32,5 ≠ 35 i ze to
jest rownanie niewłaściwe... dobrze wogóle zrobiłem?
12 sie 20:44
Eta:
OK

to już chyba jasne ,ze "literówka"

mam juz zmęczone oczy, będę za godzinę
12 sie 20:46
tim: 2,5x + 1,5x − 2,5x = 10 − 7,5 + 7,5 + 7,5
1,5x = 15 | :1,5
sPRAWDŹ
12 sie 20:46
KevyB: Eta, skąd to wzięłaś o.o
ja to miałem jako w układzie nierówności z
3x+1/2 − x+3/4 < 2x − 1
(x+1)2 − 2x+6/4 ≤ (2x+1)(2x−1)+3/4
12 sie 20:47
tim: Przekształciła
3x2 > 1
na : (√3 − 1)(√3 + 1} > 0
12 sie 20:48
KevyB: BLEH 17,5 , ale to tylko kisi jeszcze bardziej, bo wychodzi wtedy 11,6666667 ...
12 sie 20:48
KevyB: a wtedy podstawić takie coś pod x to troche skomplikowane o.o
12 sie 20:50
Eta:
widzę błąd

1,5x= 17,5 a nie
15
12 sie 20:50
Eta:
Tim "literówka "

(
√3*x −1)( p{3*x +1) >0
12 sie 20:52
KevyB: no tak ale wtedy wychodzi mi bez sensu ten x a żeby sprawdzić poprawność to musiałbym to całe
podstawić i mocno by sie namieszało, tak jakby z głowy to wzięła
12 sie 20:52
Eta:
(
√3*x −1)(
√3*x +1) >0
12 sie 20:52
tim: X = 11
23 nie taki zły wynik
12 sie 20:52
tim: Tak Eto, zabrakło i−ks−a.
12 sie 20:53
Eta:
dokładnie x =353 = 11 23
12 sie 20:54
Eta: OKI , spadam na odpoczynek
12 sie 20:54
KevyB: ok dzieki.
a cos z troche innej beczki, log80,125 eeeh?
to ze log1/10 = −1 to wiem ale tamto to troche dziwne, a z log na tej stronie jakos niczego
podobnego nie moglem znalezc o.o
12 sie 20:56
12 sie 20:57
KevyB: też −1? d;
12 sie 20:58
tim:
12 sie 20:59
12 sie 20:59
KevyB: no dobra a np takie cwane
logp{11} √11 = 1? , w sensie, wogole nie potęguje bo po co d;
12 sie 21:00
Eta: logaa = 1 załozenie gdy a>0 i a≠1
12 sie 21:01
KevyB: wkońcu coś mądrzejszego od google na którym moge szukać prostej odpowiedzi 2 godziny i nic, a
tu 5 minut i już wiem co potrzebuje dx .
logp{125}x = 0 to x = 1 bo jak sie poteguje do 0 to zawsze 1 ta? o;
12 sie 21:02
KevyB: wiem że jest takie założenie ale sie upewniam czy google nie kłamie , albo i moja książka która
jest strasznie kiepsko napisana ]:
12 sie 21:03
KevyB: i jeszcze coś z upełnie innej beczki, jeśli z postaci ogólnej chce zamienić na iloczynową, ale
delta wychodzi mi < 0 i wogóle nie mam potrzebnych x1 i x2 to wtedy postać iloczynowa nie
istnieje?
12 sie 21:05
Eta:
Tak

trójmian nie rozkłada się na czynniki liniowe w zb. l. rzeczywistych
gdy
Δ<0
12 sie 21:19
KevyB: ok dzieki, jak bede jeszcze cos potrzebowal to napisze, teraz musze zrobic chwile przerwy bo
mnie reka boli od tego pisania dx (i na klawiaturze i dlugopisem setki liczb o.o )
12 sie 21:27
Eta:

miłego wypoczynku!
12 sie 21:39