Twierdzenie Bezout Pomocy
Rafał: Dla jakich wartości m i n wielomian 5x4+4x3+mx2+nx+1 jest podzielny przez dwumian x2−1?
12 sie 13:28
evil_woodworm: Podziel jedno przez drugie, i tak dobierz m i n, zeby reszta wyszła 0.
12 sie 13:39
Eta:
Witam

x
2 − 1 = ( x −1)( x+1) pierwiastkami są : x= 1 ∊ x = −1
zatem: W( 1)=0 ∊ W( −1) =0
W(1) = 5 +4 +m +n +1 = m+n +10
to m+n +10 =0 <=> m +n = −10
W( −1) = 5 −4 +m −n +1= m −n +2
to: m −n +2=0 <=> m − n = −2
rozwiąz układ równań:
m+n = −10
m −n = −2
i wyznacz m i n
12 sie 18:41
Eta:
Oczywiście ,że można też tak , jak podpowiada evil
12 sie 18:46