trójkąt
olka: sama tego nie zrobię

: W trójkąt równoramienny ABC, w którym IACI=IBCI, kąt C= 120
0, wpisano
okrąg, którego promień ma długość 3 cm. Oblicz długości boków trójkąta.
12 sie 15:33
123: Bym spróbował to rozwiązac jakbyś miała odp do tego zadania.
NIe chce głupot pisac,lepiej jak ktoś ci pomoże bardziej doświadczony w tych "klimatach"
12 sie 15:46
olka: Pomóżcie mi
12 sie 19:52
olka: z czego mam skorzystać?
12 sie 20:12
tim:

Gimnazjum czy liceum Olu?
12 sie 20:20
olka: Liceum...
12 sie 20:22
olka: IABI= 6
√3 cm

?
a h=9 cm
12 sie 20:48
tim:

Spróbuj zapisać h oraz b przy pomocy x (trygonometria), a potem wyznaczyć
r = 2POLA / OBWÓD = 3
12 sie 20:52
olka: czyli to co liczyłam jest źle

12 sie 20:55
olka: nie wiem jak to zrobić
12 sie 20:55
olka: cos30
0=x/b
√3/2=x/b b=x/
√3/2
tg30
0=h/x
√3/3=h/x h=x*
√3/3
dobrze to wyznaczyłam

?
13 sie 09:27