matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.12.2020
Zadania
Odp.
5
xoxo:
√
9+2x
− 5
limes przy x−>8 z
2 −
3
√
x
Przemnożyłam licznik i mianownik tak, żeby dostać odpowiednie wzory skróconego mnożenia, ale
2
Maria:
sinx>sin2x w x[0,2π]
0
Michał:
Jak obliczyć wartość dystrybuanty dla np. f = 48?
1
Mil:
Dla funkcji f(x) = x
4
* e do potęgi(−3x) wyznaczyć a) przedziały, w których funkcja rośnie i jest wypukła w dół
3
bizi:
W zbiorze ℕ ∪ {0} określono relację porządku wzorem x R y < == > (y+1) | (x+1).Pokazać ,że R jest reast
2
Asia:
Mam problem z zadaniem na policzenie pochodnej. Oblicz pochodną drugiego rzędu z y=(x
2
+1)
3
.
6
eoeeeoopomocy:
Oblicz wartość wyrażenia sin(π/10) − sin(3π/10). Wiem, że trzeba zastosować wzór na różnicę sinusów dwóch różnych kątów, ale nie wiem co zrobić dalej, proszę o pomoc.
3
Jakiii22:
Na ile sposobów można rozłożyć 8 kwiatów do dwóch wazonów
2
Duszan99:
3
granica z x −> −nieskończoności z x*tg(
)
x
z góry dziękuję
11
Patryk:
Witam, Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na wykonać poniższe dwa zadania?
10
Ktoś inny:
rozwiąż rónanie x
2
−4x+5=
√
x−1
30
anonim123:
Jak w tym kalkulatorze napisać x? https://zapodaj.net/6249a8b0e599f.jpg.html
4
Duszan99:
tg(x)−sin(x)
granica w x−>0 dla
sin
3
(x)
nie mam pojęcia jak obliczyć tę granicę
1
Liczba_π:
Ciąg (a
n
) jest arytmetyczny, czy ciąg (b
n
), taki, że b
n
=|a
n
| jest arytmetyczny i dlaczego?
2
Jerzy:
No i bardzo dobrze.Dla prawj strony wykresu zakończyłbym go na osi OX w punkcie (4,0) ,ale bez
8
Patryk:
Witam, Jeśli mam macierz sprowadzoną do postaci schodkowej zredukowanej to w jaki sposób określić czy
21
piotr:
Sprawdź, czy liczba 3
50
− 3
25
* 2
6
+ 2
12
jest pierwsza, czy złożona.
6
Kamila.:
Może mi ktoś wyłumaczyć rozwiązanie?
https://prnt.sc/vzuxjc
2
Asia:
Jak policzyć taka granice
(n+1)
n
lim
n→
∞
e
2
1
n
n
n
Czy to będzie dobrze
6
Duszan99:
x
4
−3x+2
granica w 1 z
x
5
−4x+3
jaką metodą zacząć? jak to przekształcić?
3
kasia0948:
W trójkącie równobocznym ABC o boku a, na boku BC obrano punkt P tak, że |PC| stanowi
1
|BC|. Oblicz tangens kąta PAB. Czy ktoś pokazałby mi jak rozwiązać takie zadanie?
4
3
Kamila.:
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłam pochodną?
3
Patryk:
Witam, Czy mógłby ktoś sprawdzić gdzie zrobiłem tutaj błąd przy sprowadzaniu do postaci schodkowej
13
Mateusz2005:
Wiem, że odpowiedzią jest pudełko z numerem 7, jednak nie wiem jak to wytłumaczyć. Proszę o pomoc
2
Duszan99:
granica w +nieskończoności z m*ln(1+2/m) wie ktoś jak to zrobić? Bo ja nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
4
:(:
Pole trapezu ABCD jest równe 90, a pole trójkąta DSC jest równe 10. Oblicz pole trójkąta ABS, gdzie S jest jest punktem przecięcia przekątnych AC i BD tego trapezu.
1
lolekpo:
Ile jest różnych liczb pięciocyfrowych niepodzielnych przez żadną z liczb 12, 20 i 35? Odpowiedź: 77 571
9
jc:
cos x = wyrażenie algebraiczne bez pierwiastków zawierające tg x
4
Szymon:
Mam takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać. Proszę o pomoc.
1
Maja98:
Spośród wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedna liczbę. Rozpatrzmy zdarzenia: A – wylosowana liczba jest podzielna przez 3, B – wylosowana liczba
2
Adaśniezgódka:
Niesforny Kubuś rozrzucił siedmiotomową encyklopedię na podłodze. Przestraszony, szybko ustawił ja na półce, zupełnie nie zwracając uwagi na kolejność tomów. Jakie jest
1
Maciek:
W urnie 𝑈1 jest jedna kula czarna, w 𝑈2 zaś – dwie kule czarne. Do tych urn dokładamy łącznie 6 kul białych. Następnie rzucamy symetryczną kostka do gry i jeśli otrzymamy liczbę
0
Maciek:
W pierwszej urnie są dwie kule białe i jedna czarna, a w drugiej odwrotnie. Z losowo wybranej urny wyjęto jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wylosowana kula
1
gosc:
witam,
1
czemu szereg
jest rozbiezny
√
n+1
9
Tajemniczy:
Ania i Danka mają razem 116 lat. Ania ma cztery razy tyle lat, ile Danka miała wtedy, gdy Ania miała tyle lat, ile Danka miała wtedy, gdy Ania miała tyle lat, ile Danka miała wtedy,