10 gru 19:09
10 gru 19:10
ABC:
w pierwszym sprawdzasz definicję albo warunki równoważne
w drugim odpowiedź negatywna, podajesz jak najprostszy kontrprzykład
10 gru 19:11
Patryk: @ABC Czy mógłbyś wytłumaczyć dokładniej co masz na myśli sprawdzić definicję oraz co to są te
warunki równoważne?
10 gru 19:21
ABC: jak masz definicję podprzestrzeni , to przeważnie (zależy od podręcznika) masz też warunek
równoważny tej definicji podany
10 gru 19:23
Patryk: Ok, a w tym drugim zadaniu wystarczy podać dowolny wektor, że suma jego elementów jest >1 ? Np.
(0,0,2)
10 gru 19:29
ABC: Niezupełnie o to chodzi ale coś tam czaisz:
(0,0,1) ∊Y bo 0+0+1≤1
(0,1,0)∊Y bo 0+1+0≤1
ale (0,0,1)+(0,1,0)=(0,1,1) ∉ Y bo 0+1+1=2>1
10 gru 19:40
Patryk: Hmm, ale można by wziąć wektory (0,0,−1), (0, −1, 0) i one należą do Y oraz jeśli je dodam
wychodzi −1−1 = −2<1 i to jest spełnione już dla warunku zadania
10 gru 19:48
znak: Można, ale co z tego? Zbiór powinien być zamknięty na dodawanie wektorów, więc jeśli v1, v2 ∊
V, to v1 + v2 ∊ V. Z tego względu to nie jest przestrzeń liniowa.
10 gru 19:55
znak: Zresztą, zrób na początku zadanie nr 1, to sobie te wszystkie warunki przypomnisz i zadanie nr
2 nie sprawi problemu.
10 gru 19:56
ABC:
i to jest ta ruina szkolnictwa w Polsce ... gość nie czai że zaprzeczeniem zdania z
kwantyfikatorem ogólnym który występuje w definicji podprzestrzeni jest zdanie z
kwantyfikatorem szczególnym .. tłumaczyć mu coś to budować zamek na piasku jak śpiewała kiedyś
kapela Lady Punk
10 gru 20:01
chichi: Lady Pank*
10 gru 20:35