równanie z pierwiastkiem
Ktoś inny: rozwiąż rónanie
x2−4x+5=√x−1
10 gru 18:46
Jerzy:
Zacznij od ustalenia dziedziny.
10 gru 18:48
Jerzy:
Dla nieujemnej lewej strony podnieś obie strony do kwadratu.
10 gru 18:50
ABC:
jedź analizą starożytnych a na końcu zobaczysz czy kandydaci na pierwiastki spełniają i siedzą
w dziedzinie
10 gru 18:51
Ktoś inny: dziedzinę znam
mam posatać
x4−16x3+96x2−129x+260=0
nie wiem co z tym począć
10 gru 18:53
Ktoś inny: x4−16x3+96x2−257x+260
10 gru 18:56
wmboczek: łatwiej będzie znaleźć pierwiastki gdy podstawimy
√x−1=t
10 gru 19:04
ABC: to ja proponuję x−2=t , wtedy x2−4x+5=t2+1 , x−1=t+1
10 gru 19:08
Eta:
x=2 lub ....
10 gru 19:12
Mariusz:
Kilka sposobów na to równanie masz tutaj
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
To równanie możesz też rozwiązać w ten sposób
Wielomian
a
4x
4x+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0
| | a3 | |
zapisujesz w postaci sumy potęg dwumianu (x+ |
| ) |
| | 4a4 | |
Odpowiednie współczynniki możesz uzyskać stosując kilkukrotnie schemat Hornera
Otrzymasz równanie
| | a3 | | a3 | | a3 | |
(x+ |
| )4+b2(x+ |
| )2+b1(x+ |
| )+b0=0 |
| | 4a4 | | 4a4 | | 4a4 | |
| | a3 | |
Następnie podstawiasz y=x+ |
| |
| | 4a4 | |
Otrzymujesz równanie
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=0
Wielomian y
4+b
2y
2+b
1y+b
0
można zapisać jako iloczyn dwóch trójmianów
Porównując współczynniki przy wielomianach
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0
oraz
(y
2−py+q)(y
2+py+r)
Otrzymujesz układ równań którego rozwiązanie da ci rozkład na
iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
A może wystartować jak w metodzie ogólnej ?
x
4−16x
3+96x
2−257x+260=0
(x−4)
4=x
4−16x
3+96x
2−256x+256=0
(x−4)
4−(x−4)=x
4−16x
3+96x
2−257x+260
(x−4)
4−(x−4)=0
(x−4)((x−4)
3−1)=0
No okazało się że nie musimy dalej stosować metody ogólnej
bo udało nam się wyciągnąć wspólny czynnik i dalej już widać wzór skróconego mnożenia
(x−4)((x−4)
3−1)=0
(x−4)(x−4−1)((x−4)
2+(x−4)+1)=0
(x−4)(x−5)(x
2−8x+16+x−4+1)=0
(x−4)(x−5)(x
2−7x+13)=0
Δ=49−4*1*13=−3<0
11 gru 00:56
Mariusz:
Jak teraz to sobie sprawdzałem to o godzinie 10 gru 2020 18:56
chciałeś rozwiązywać inne równanie
No Eta jaki będzie ten drugi pierwiastek ?
11 gru 01:26
6latek: Rownanie bedzie wygladalo tak
x4−8x3+26x2−41x+26=0
11 gru 06:35
jc:
x2−4x+5=√x−1
(x−2)2+1 = √(x−2)+1
y=x−1
y2+1=√y+1
y4+2y2+1=y+1
0=y4+2y2−y=y(y3+2y2−1)=y(y3+y2 + y2 + y − y −1)=y(y+1)(y2+y−1)
y=0, y=−1, ...
i sprawdzamy, które liczby faktycznie są rozwiązaniami
11 gru 08:47
jc: Oj, oczywiście y=x−2.
11 gru 08:47
Mariusz:
6latek, tak i gdybyś chciał to rozwiązywać w sposób ogólny to
x
4−8x
3+26x
2−41x+26=0
(x
4−8x
3)−(−26x
2+41x−26)=0
(x
4−8x
3+16x
2)−(−10x
2+41x−26)=0
(x
2−4x)
2−(−10x
2+41x−26)=0
| | y | | y2 | |
(x2−4x+ |
| )2−((y−10)x2+(−4y+41)x+ |
| −26)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
4( |
| −26)(y−10)−(−4y+41)2=0 |
| | 4 | |
(y
2−104)(y−10)−(16y
2−328y+1681)=0
(y
3−10y
2−104y+1040)−(16y
2−328y+1681)=0
y
3−26y
2+224y−641=0
No i tutaj rozwiązanie się komplikuje
Gdy zastosujemy inny sposób rozwiązania , lubiany przez fanów
metody współczynników nieoznaczonych to przypadkowo dostaniemy jedno rozwiązanie
x
4−8x
3+26x
2−41x+26=0
Przedstawmy wielomian x
4−8x
3+26x
2−41x+26
w postaci sumy potęg dwumianu x−2
aby wyrugować wyraz z x
3
i uprościć równanie rozwiązujące
1 −8 26 −41 26
2 1 −6 14 −13 0
2 1 −4 6 −1
2 1 −2 2
2 1 0
2 1
x
4−8x
3+26x
2−41x+26=(x−2)
4+2(x−2)
2−(y−2)
(x−2)
4+2(x−2)
2−(x−2)=0
Jeśli teraz przyjmiemy że y=x−2
to otrzymamy
y
4+2y
2−y=0
Widzimy że y=0 jest pierwiastkiem ale zastosujmy dalej metodę ogólną
y
4+2y
2−y=(y
2+ay+b)(y
2+cy+d)
y
4+2y
2−y=y
4+cy
3+dy
2+ay
3+acy
2+ady+by
2+bcy+bd
y
4+2y
2−y=y
4+(a+c)y
3+(b+d+ac)y
2+(ad+bc)y+bd
a+c=0
b+d+ac=2
ad+bc=−1
bd=0
c=−a
b+d=2+a
2
a(b−d)=1
4bd=0
c=−a
b+d=2+a
2
4bd=0
c=−a
4bd=0
a
6+4a
4+4a
2−1=0
p
3+4p
2+4p−1=0
No i otrzymaliśmy równanie trzeciego stopnia
Dalej obliczenia się komplikują
Gdybyśmy założyli że np b=0 to mielibyśmy równanie
a
3+2a+1=0
a rozwiązanie tego równania też ma pierwiastki w skomplikowanej postaci
11 gru 08:49
jc:

Mariusz, spójrz na takie zadanie.
Mamy kwadrat. Idziemy od wierzchołka, do przeciwległego wierzchołka, jednak nasza prędkość
w górnej połowie jest dwa razy mniejsza niż w dolnej. W którym miejscu powinniśmy
przeciąć poprzeczkę?
(możesz przyjąć, że kwadrat ma bok o długości 1, poza tym możesz spróbować rozwiązać zadanie
ogólniej, dla ilorazu prędkości = k).
11 gru 09:00
Mariusz:
jc chyba trochę przekombinowałeś gdy użyłem modułu sympy do Pythona
to otrzymałem pierwiastek postaci
−2/(3*(1/2 + sqrt(177)/18)**(1/3)) + (1/2 + sqrt(177)/18)**(1/3) + 2
| | 2 | 1 | | 1 | | √177 | |
x2=− |
|
| +3√ |
| + |
| |
| | 3 | | | 2 | | 18 | |
Bez texa trochę zapis się rozjechał
11 gru 09:40
Mariusz:
Na razie doszedłem do czegoś takiego
| t2 | | 1 | √1+(2−2x)2 | |
| = |
|
| |
| t2 | | 2 | √1+4x2 | |
11 gru 09:56
Mariusz:
s=v
1t
1+2v
1t
2
| 1 | | 1 | |
| √1+4x2+ |
| √1+(2−2x)2=v1(t1+2t2) |
| 2 | | 2 | |
ale to chyba też chyba do niczego nie doprowadzi,
11 gru 10:46
jc: Mariusz, po prostu wydaje mi się, że rachunek sprowadza się do rozwiązania równania
3 lub 4 stopnia, a Ty masz w tym jesteś dobry.
11 gru 11:22
Mariusz:
Nie mam pomysłu na to jak otrzymać to równanie trzeciego bądź czwartego stopnia
| | 1 | | 1 | |
Całkowita droga którą przejdziemy to |
| √1+4x2+ |
| √1+(2−2x)2 |
| | 2 | | 2 | |
gdzie x to punkt w którym przecinamy poprzeczkę
jc Tym zadaniem sprawiłeś mi prezent na zbliżające się urodziny
11 gru 11:51
jc: Zabrakło kilku słów.
W którym miejscu powinniśmy przeciąć poprzeczkę, aby podróż trwała najkrócej?
11 gru 12:10
Mariusz:
A to teraz wygląda na zadanie optymalizacyjne
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| √1+4x2+ |
| √1+(2−2x)2 |
| | 2v1 | | 2v1 | |
Teraz znaleźć minimum tej funkcji ?
11 gru 12:40
jc: Właśnie tak.
11 gru 12:44
Mariusz:
Coś chyba jednak jest nie tak w tym rozwiązaniu ponieważ wielomian
redukuje się do wielomianu pierwszego stopnia i
wychodzi że powinniśmy przeciąć poprzeczkę w połowie
11 gru 13:11
luui: jc, czy chodzi o to zadanie?
https://brilliant.org/daily-problems/a-daring-rescue/
(pod Today's Challenge)
Problem jest trochę inaczej przedstawiony. Możemy natomiast przenieść turystę 20m w górę
oraz zmienić kierunek rwącej rzeki to szukane przecięcie będzie taki samo.
11 gru 13:47
jc: Mariusz, prędkości są różne
luui, raczej nie, ale podoba mi zadanie, które wskazałeś. Dziękuję
11 gru 14:17
6latek: Jesli np p=3 i q=−1
| | 34 | | −12 | | 34 | | −1 | |
a) W= |
| + |
| = |
| +( |
| ) |
| | 5 | | 6 | | 5 | | 6 | |
czy
| | 34 | | (−1)2 | | 3 | | 1 | |
b) W= |
| + |
| = |
| + |
| ? |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Prosze tylko o wskazanie ktora odpowiedz .dziekuje
11 gru 15:18
chichi: (b)
11 gru 16:37