Trgonometria
6latek: Natomiast
Wiec podstawiajac za t=tg(x)
bede mial
czy mozemy inaczej wyrazic sin(x) i cos(x) jesli t=tg(x) zeby nie bylo pierwiastkow?
Pytam dlatego ze znalazlem taki wzor
| | 2t | | x | |
t=tg(x) to sin(2x)= |
| ale to jest wyrazone za pomoca tangensa a nie tg |
| |
| | 1+t2 | | 2 | |
dziekuje
10 gru 11:54
jc:
cos x = wyrażenie algebraiczne bez pierwiastków zawierające tg x
cos 45o = 1/√2, tg 45o = 1, niemożliwe.
10 gru 14:26
ICSP: a gdyby tak spróbować rozwinąć
√1 + t2 w szereg?
Tylko nie wiem jak to będzie ze zbieżnością
10 gru 14:55
6latek: Chodzi mi takie rownanie (bylo ono wczoraj
6sin(2x)+7 cos(x)−1=0
Nauczyciel ponoc sie pomylil powinno byc
6sin
2x+7cosx−1=0
Z tym nie ma problemu
gdyby jednak sie nie pomylil .
Wtedy chcialbym sin(2x) i cos(x) wyrazic przez tg(x)
Albo inaczej
| | x | |
jak by mozna wyrazic sin(2x) przez tg |
| ? |
| | 2 | |
10 gru 16:19
ICSP: Umiesz wyrazić sin(x) oraz cos(x) przez tg(x/2) ?
10 gru 19:06
10 gru 20:20
ICSP: umiesz wyrazić
sin2x
przez
sinx i cosx ?
10 gru 21:06
6latek: sin(2x)= 2 sin(x)*cos(x)
10 gru 21:08
ICSP: no to gdzie jest problem?
10 gru 21:09
6latek: Juz mam
Ale wstyd (√1+tg2x)2= 1+tg2x
10 gru 21:18
Mariusz:
sinx=(1+cosx)t
a dalej to jak w trzecim podstawieniu Eulera
11 gru 03:10
6latek: Dziekuje .
11 gru 05:24