kombinatoryka
lolekpo: Ile jest różnych liczb pięciocyfrowych niepodzielnych przez żadną z liczb 12, 20 i 35?
Odpowiedź: 77 571
Rozwiązanie:
x∊[10000,99999]
|A12|==8333−833=7500
|A20|=4999−499=4500
|A35|=2857−285=2572
|A|=|A12|+|A20|+|A35|−|A12uA20|−|A12uA35|−|A20uA35|+|A12uA20uA35|
|A240|=416−41=375
|A420|=238−23=215
|A700|=142−14=128
|A8400|=11−1=10
|A|=7500+4500+2572−375−215−128+10=13864
Co dalej muszę zrobić, aby wyszła mi podana odpowiedź ?
10 gru 11:55
Mila:
|A|=|A12∪A20∪A20|= ilość liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 12 lub 20 lub 35
=|A12|+|A20|+|A{35}−|A12∩A20|−|A{12}∩A35|−|A20∩A35|+
+|A12∩A20∩A35|
1) |A12∩A20|=|A60|=1500
2) |A{12}∩A35|=|A420|=215
3)|A20∩A35|=|A140|=643
4)||A12∩A20∩A35|=|A420|=215
ad 1
a1=10020, an=99960
99960=10020+(n−1)*60
n=1500
ad 3
a1=10080, an=99960
99960=10080+(n−1)*140
n=643
|A|=7500+4500+2572−(1500+643)=12429
90 000−12429=77571
=================
10 gru 15:41