Wypukłość
Mil: Dla funkcji f(x) = x4 * e do potęgi(−3x) wyznaczyć
a) przedziały, w których funkcja rośnie i jest wypukła w dół
b) przedziały, w których funkcja maleje i jest wypukła w górę.
Wyszła mi pierwsza pochodna −−−> e do potęgi(−3x) * x3 * (4−3x) i dalej nie umiem.
10 gru 22:14
Szkolniak:
f(x)=x
4*e
−3x
f'(x)=4x
3*e
−3x−3*x
4*e
−3x
f''(x)=(4x
3*e
−3x−3*x
4*e
−3x)'=(4x
3*e
−3x)'−(3*x
4*e
−3x)'=
=(12x
2*e
−3x−12x
3*e
−3x)−(12x
3*e
−3x−9x
4*e
−3x)=
=12x
2*e
−3x−12x
3*e
−3x−12x
3*e
−3x+9x
4*e
−3x
=e
−3x(12x
2−24x
3+9x
4)=
| | 2 | |
=x2*e−3x(9x2−24x+12)=9x2*e−3x*(x−2)(x− |
| ) |
| | 3 | |
Mi wyszło tak.
10 gru 23:19
Mil: Ja mam 3e do potęgi − 3x razy x2 *(3x2 − 8x+4) i coś nie umiem wypuklosci policzyc
11 gru 08:53