| √9+2x − 5 | ||
limes przy x−>8 z | ||
| 2 − 3√x |
| 0 | ||
Regułą de l'Hospitala bym to potraktował, ponieważ wychodzi [ | ]. | |
| 0 |
| √9+2x−5 |
| |||||||||
limx−>8 | =limx−>8 | = | ||||||||
| 2−3√x |
|
| 3x2/3 | 12 | |||
=limx−>8 | = | |||
| √9+2x | 5 |
| √9 +2x − 5 | |
= | |
| 2 − 3√x |
| (9 + 2x − 25)(4 + 23√x + 3√x2) | ||
= | = | |
| (8−x)(√9 + 2x + 5) |
| 2(4 + 23√x + 3√x2) | 2(4 + 4 + 4) | |||
= | → | = | ||
| √9 + 2x + 5 | 5 + 5 |
| 12 | ||
= | ||
| 5 |
ps. chyba będzie − 125 bo z nawiasu (9 + 2x − 25) wyjdzie (−16 + 2x) czyli trzeba by
wyciągnąc minusa, żeby skrócić z (8 − x) z mianownika i wtedy zostanie właśnie minusik w
liczniku
| 12 | ||
Wynik : − | ||
| 5 |