Rysowanie funkcji spełniającej dane warunki
Shizzer:

Narysować przykład funkcji spełniającej podane warunki:
lim
x→−∞f(x) = −
∞, lim
x→4− f(x) = −
∞, lim
x→4+ = 0
Rzadko jest tak, że nie wiem jak ruszyć zadanie, ale tutaj nie mam zupełnie pomysłu. Nie
zgadzają
mi się 2 pierwsze warunki −> lim
x→−∞f(x) = −
∞, lim
x→4− f(x) = −
∞ tzn. nie potrafię
znaleźć
takiego wykresu funkcji, który spełniałby te warunki. Jeśli miałbym strzelać to powiedziałbym,
że
parabola z ramionami skierowanymi do dołu spełniałaby te 2. pierwsze warunki, ale nie jestem
pewny tego stwierdzenia.
Na kolokwium na teraz pewnie naszkicowałbym coś takiego jak na rysunku zaznaczyłem
z tym, że ładniej, bo tutaj nie jestem wprawiony w rysunkach łuków

Prosiłbym o pomoc z tym zagadnieniem