Mam takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać. Proszę o pomoc. Wyznacz sta
Szymon: Mam takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać. Proszę o pomoc.
Wyznacz stałą a tak, aby funkcja była ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych.
f(x)= (1−4x)12x dla x=/=0
e1−3a dla x=0
10 gru 11:15
janek191:
a = 1
10 gru 11:23
janek191:
Najpierw oblicz granicę funkcji f dla x →0
10 gru 11:26
Szymon: A czy mógł bym prosić o pomoc w rozwiązaniu go ?
Sam wynik nie jest dla mnie taki ważny jak metoda rozwiązywania.
Myślałem o wyznaczeniu limesa z (1−4x)12x ale nie umiem doprowadzić wyniku do e
10 gru 11:27
janek191:
| | 1 | |
4 x = |
| ⇒ 4 x → 0 to y → ∞ |
| | y | |
| | 1 | |
lim f(x) = lim [ ( 1 − |
| )y]2 |
| | y | |
x→0 y→
∞
10 gru 11:34