matematykaszkolna.pl
Zagadka matematyczna Mateusz2005: Wiem, że odpowiedzią jest pudełko z numerem 7, jednak nie wiem jak to wytłumaczyć. Proszę o pomoc Na końcu procesu ekscentryczny sędzia skazał oskarżonego na pewną liczbę lat więzienia. Podkreślił jednak, że oskarżony musi sam sobie „wybrać” liczbę lat odsiadki! Sędzia umieścił na obwodzie koła 12 pudełek, z których każde zostało ponumerowane. Patrząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, liczby umieszczone na pudełkach to, kolejno, 7, 10, 1, 3, 6, 11, 8, 4, 5, 9, 0 i 2. Skazanemu mężczyźnie powiedziano, że w każdym pudełku jest pewna liczba monet. Ponownie, patrząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, liczba monet w kolejnych pudełkach wynosiła 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 i 11. Skazany mężczyzna musiał wybrać pudełko, a liczba monet w tym pudełku określała długość jego odsiadki. Zanim jednak mężczyzna wskazał jakieś pudełko, spytał sędziego, czy może uzyskać pewną dodatkową informację, a mianowicie, ile pudełek ma numer równy liczbie znajdujących się w nim monet? Sędzia odpowiedział, że takie informacje nie mogą być ujawniane, gdyż pozwoliłyby mu określić puste pudełko. Mężczyzna pomyślał nieco i wskazał puste pudełko! Skąd wiedział? Które pudełko wskazał?
10 gru 14:25
kerajs: Jest 12 możliwości rozkładu monet w pudełkach. W pięciu z nich nie ma pudełka zawierającego tyle samo monet co jego numer, w czterech jest jedno takie pudełko, w jednym dwa, a w dwóch przypadkach są trzy takie pudełka. Skoro skazany mógł na podstawie odpowiedzi odgadnąć układ, to było to ustawienie występujące tyko raz. Pudełko z numerem siedem jest puste.
10 gru 15:18
Mateusz2005: Tak, widziałem tę odpowiedź w internecie. Niestety nie jest ona dla mnie jasna
10 gru 18:42
kerajs: A czego w niej nie rozumiesz? PS A gdzie w necie widziałeś właśnie tę odpowiedź?
10 gru 19:33
ABC: Wielki Brat wszystko widzi emotka https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=443393
10 gru 19:42
Eta:
10 gru 19:45
Mateusz2005: Może po prostu nie za bardzo rozumiem założenia tego zadania. Oczywiście wiem, że istnieje 12 możliwości rozkładu monet w pudełkach, ale w zadaniu dostajemy konkretnie powiedziane ile monet znajduje się w poszczególnych pudełkach. W takim razie po co mielibyśmy to analizować raz jeszcze? Po prostu postawić się w sytuacji oskarżonego? Domyślam się też, że druga część treści zadania "Zanim jednak mężczyzna[...]" ma nam dać jakąś wskazówkę do rozwiązania, ale skąd pewność, że skoro sędzia powiedział 'takie informacje nie mogą być ujawniane, gdyż pozwoliłoby mu określić puste pudełko" jest jednoznaczne z tym, że takie ustawienie występuje tylko raz? Mogłoby być wprost napisane, że takie ustawienie występuje tylko raz, a w obecnej sytuacji to domyślamy się, że tak było. Niby nie odpowiedział, ale odpowiedział.
10 gru 20:10
ABC: Po twojej wypowiedzi to masz rację , za mało posiadasz tak zwanej "kultury matematycznej" żeby tego typu zadania rozwiązywać. I po prostu stwierdzam fakt, nie jest moim celem obrażanie twojej osoby.
10 gru 20:15
Mateusz2005: Elegancko, dzięki za wytłumaczenie
10 gru 20:27
ABC: Tłumaczenie ci tego jest nieekonomiczne przy twojej obecnej wiedzy, za dużo wysiłku by to kosztowało.
10 gru 20:31
ite: @Mateusz2005 Wytnij dwa koła o różnych średnicach. Napisz na nich (tak jak na tarczach zegarowych) liczby od 0 do 11: na jednej w kolejności 7, 10, 1, 3, 6, 11, 8, 4, 5, 9, 0 i 2 ← to są numery pudełek na drugiej 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ← ilości monet. Połóż koła jedno na drugim, wbij w środek szpilkę. Umieść jedno 0 pod 0 na drugiej tarczy i policz, ile razy liczby oznaczające numer pudełka zgadzają się z liczbami wskazującymi ilość monet. Potem przesuń tarczę z ilościami monet o jedno miejsce i znowu poszukaj ile jest zgodnych liczb. I tak dwanaście razy. Jak otrzymasz wyniki podane 15:18 przez kerajsa, to znaczy że dobrze policzyłeś i czas na interpretację.
10 gru 22:24
kerajs: Obawiam się, że autor tematu już tu nie zaglądnie. Gdyby jednak zajrzał, to sugeruję modyfikację doświadczenia proponowanego przez ite. Zamiast kół wypisz w równych odstępach na dole jednej kartki liczby 7, 10, 1, 3, 6, 11, 8, 4, 5, 9, 0 , 2 ( numery pudełek) a na górze drugiej 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Przesunięcia kartek będą odpowiadały obrotom kół.
10 gru 22:43
Filip: Nie wiem, ABC albo to jest sarkazm albo po prostu twoje rozumowanie jest DEBILNE. Jak mozna tak do kogos pisac? Co, jak wprowadzasz uczniow w nowy temat na matematyce, to wedlug ciebie nauczenie ich nowego tematu bedzie nieekonomiczne, poniewaz nie maja wystarczajacej startowej wiedzy nt nowego dzialu. Polecam sie dwa razy zastanowic zanim cos tutaj znowu napiszesz. Z czego pamietam kiedys pisales, ze niestety przez pogarszajacy sie wzrok musisz opuscic forum − a przynjamniej rozwiazywanie zadan. W takim ukaldzie polecam opuscic je na stale i nie pisac totalnych bezsensow, ktore sie pojawiaja z twojej strony emotka
10 gru 22:46
ABC: Polecam opuścić je na stałe ... a co ty jesteś Krzysztof Jarzyna ze Szczecina szef wszystkich szefów? A co do oceniania czy ja piszę z sensem czy bez , za mało doświadczenia masz. I nie myl mnie z nieodżałowanej pamięci użytkownikiem PW, który w pierwszym poście w jakim tu dyskutowałem zwrócił się do innego usera którego nick tu pominę pięknym staropolskim "Odpierdol się ode mnie" co i tobie w odniesieniu do mojej skromnej osoby w takim układzie polecam.
10 gru 23:08