wykres. pomocy
Kamila.: Może mi ktoś wyłumaczyć rozwiązanie?
https://prnt.sc/vzuxjc
czemu ten wykres tak jest narysowany...
nie rozumiem czemu on rośnie do jednego punktu.. potem ujemne.. i na koniec znowu rośnie
10 gru 16:10
ABC: znasz metodę rozwiązywania nierówności "zawsze od prawej strony" ?
10 gru 16:12
Kamila.: hmm nie bardzo, o co chodzi?
10 gru 16:13
ABC:
masz tam funkcję −12x3+12x2
współczynnik przy najwyższej potędze ujemny − zaczynasz z prawej strony od dołu
w parzystej krotności pierwiastku odbijasz się , w nieparzystej przechodzisz na drugą stronę
osi
10 gru 16:15
janek191:
10 gru 16:20
janek191:
10 gru 16:32
Maciess: Albo inaczej
jak masz tam funkcje
f'(x)=x2(1−x)
x2(1−x)=0
Czyli x=0 (dwukrotny) x=1
I teraz weźmy dowolną liczbe większą od największego miejsca zerowego. Czyli na przykład niech
x=1000 ( jest dobre bo większe od 1)
Sprawdzasz znak schematycznie 10002*(1−1000)=+*−=−
Czyli funkcja na prawo od 1 jest ujemna. I teraz trzeba tylko pamietac, że jak jest pierwiastek
parzystej krotnosci to wykres odbija sie od osi.
10 gru 16:36