matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.4.2019
Zadania
Odp.
0
Patrycja:
Przy każdym z ciągów zaznacz, czy jest (zaznaczamy TAK) czy nie jest (zaznaczamy NIE) uporządkowany rosnąco, ze względu na rząd występujących w nim funkcji (n N)
0
Michał:
oblicz pochodną funkcji
x
3
√
3
+16
√
3
f(x) =
2x
1
magda:
:::rysunek:::
1
Bartek:
Hej, problematyczne zadanie. Porównaj liczby a i b jeżeli a=
4
√
5−2
√
6
*
√
√
3
+
√
2
b=
3
√
7−5
√
2
0
Tomek:
Cześć, mam problem z tym zadaniem: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 15 i 20 cm, a każda z krawędzi
8
jc:
Twierdzenie Kopernika.
3
Ruby:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest przedział (−
∞
, a>
6
Michał:
Czy zawsze w trapezie równoramiennym przekątna tworzy z ramieniem kąt prosty?
1
Patrycja:
dla jakich parametrow a i b funkcja jest ciągłą:
1
(x−2)sin
dla x<2
x−2
a dla x=2
4
basted:
Mam obliczyć układ równań
0
a47:
Witam, znacie jakieś ciekawsze i dosyć trudne arkusze do porozwiązywania przed maturą, takie które zawierają po prostu ciekawe zadania, które też mogą dobrze przygotować i nie chodzi mi o
4
abc:
wyznaczyc rzad macierzy 1 −1 2 3 4
3
amd:
Rozwiązałam równanie sinx+cosx=
√
2
dwoma sposobami i otrzymałam różne wyniki.
Które rozwiązanie jest prawidłowe?
Dlaczego?
3
Tim:
|x|
f(x) =
zał. |x| ≠ 2 czyli x ≠ 2 i x ≠ −2
|x| − 2
−x
1. x ∊ (−
∞
; 0) ⇒ f(x) =
ale nie wiem jak doprowadzić to do wzoru funkcji
−x + 2
homograficznej bo jak przekstałcam to mam x nie tylko w mianowniku ale też w liczniku i nie wiem co dalej. Z góry dziękuje za pomoc!
4
Michał:
czy twierdzenie sinusów mozna stosować w trójkącie prostokątnym?
5
Wymiocin:
Trochę głupie pytanie, no ale kto pyta nie błądzi
9
czikita:
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu an określonego dla n>równe 1 w którym a1=3 i an+1=10an+3 dla n>rowne1
1
czikita:
Grupę siedmiu osób, w których są trzy dziewczynki i czterech chłopców ustawiamy w rzędzie jeden za drugim. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że żadne dwie dziewczynki
4
Paweł:
Postać iloczynowa i postać kanoniczna, ktoś wyjaśni mi gdzie robię błąd?
1
Maciek:
potrzebuje pomocy z zadaniem.
0
Seba:
π−x
Rozwinąć funkcję f(x) =
2
dla x ∈ (0; π) w szereg sinusów.
1
Wyszło mi f(x) = ∑
sinnx, czy jest ok
n
1
żona:
W pudełku zawierającym 10 rezystorów, cztery są wybrakowane. Załóżmy, że rezystory wyjmujemy z pudełka w sposób przypadkowy. Obliczyć prawdopodobieństwa następujących
7
rogal:
Student w ciągu 5 lat zdawał 31 egzaminów. Na każdym kolejnym roku studiów zdawał więcej egzaminów niż na poprzednim. Liczba egzaminów na roku piątym była trzy
1
jc:
Nie, rozpatrz dowolny wielomian kwadratowy o współczynnikach całkowitych, np. x
2
−4x+1
2
Xvartis:
Dla jakich wartości parametrów a i b podana równość jest prawdziwa?
X
4
log
= a + b logx, x>0
10
6
Majma:
dx
∫
11
1+3sinxcosx−
cos
2
x
y
Proszę o zrobienie tego przykładu od A do Z z wytłumaczeniem co i jak i dlaczego
1
Kama:
Jeżeli mam zależność M=f(B
z
), to M to argumenty a B
z
wartości?
4
Kowa:
Korzystając z metody uzmienniania stałych rozwiązać równanie różniczkowe : y''−2y'tgt=1
2
zem:
Ile jest liczb czterocyfrowych nieparzystych, w których co najmniej jedna cyfra jest siódemką?
5
Rzeka:
Czas oczekiwania w pizzerii wynosi od 15 do 35 minut. Przyjmując, że prawdopodobieństwo otrzymania zamówionego dania jest jednakowe w tym czasie, określić funkcję gęstości rozkładu
9
Darowwindzie:
POMOCY JAk to ugryźć
1
Helu:
Zbadaj zbieżność punktowa i jednostajna ciągu funkcyjnego fn na R fn(x)=xe
−nx
2
3
nkp:
Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru a równanie:
4
piotr:
parabola z min i max
?
4
an:
:::rysunek::: ∡BOA=∡DO
1
A⇒∡C0
1
A=90
o
⇒∡BAC=45
o
0
amour:
Jaka jest długość struny, jeśli po skróceniu jej o 10cm częstotliwość drgań wzrosła 1.5 razy. Napięcie struny się nie zmieniło.
1
piotr:
boki prostokąta większego A, B (A>B) boki prostokąta mniejszego a, b (a>b)
2
piotr:
1
18
√
3
V =
π(18/2)
2
3
2
11
Leszek:
Graniastoslup i ostroslup pochylony jest wowczas gdy spodek wysokosci nie przypada na podstawe .
2
Sky:
Stosując indukcję matematyczną udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzą następujące zależności
1
arti:
liczby a1, a2, ... an sa dodatnie i w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny. uzasadnij ze prawdziwa jest rownosc
n
√
a1*a2*...*an
=
√
a1*an
1
Qba:
Proszę o podpowiedź jak zrobić to zadanie
0
miki:
Niech ABCD będzie równoległobokiem z BC = 5, i M jest punktem na boku CD takim, że MC: MD = 4: 3. Załóżmy, że BM, AM są prostopadłe do AC, BD odpowiednio. Oblicz pole ABCD.
1
Tnn:
sprawdź, korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie, czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie x
0
=1
7
czikita:
Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez x − 5 jest równa 4. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W (x + 3) przez wielomian x− 2 .
2
czikita:
Odcinek CD jest wysokością przedstawionego na rysunku trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC | . Punkt L jest rzutem punktu K wysokości CD na bok AC . Udowodnij, że trójkąt