minimum maksimum lokalne
Darowwindzie: POMOCY JAk to ugryźć
| | 2 | |
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru a, dla których funkcja f(x)= |
| x3 − |
| | 3 | |
| | a | |
|
| x2 + 6ax − a√2 ma minimum i maksimum lokalne. |
| | 2 | |
9 kwi 13:08
Jerzy:
Policz pochodną i dobierz a tak, aby pochodna miała dwa miejsca zerowe.
9 kwi 13:12
Darowwindzie: f'(x)=2x
2−ax+6a
Δ=a
2 − 48a
i teraz delta ≥0
9 kwi 13:20
Jerzy:
Δ > 0
9 kwi 13:22
ICSP: Δ > 0
9 kwi 13:22
Darowwindzie: jasne, czyli jak pierwiastek pochodnej jest "podwojny" to jej wykres nie zmienia znaku?
9 kwi 13:25
Jerzy:
Akurat pochodna zmienia znak w tych punktach, a to warunek wystarczający istnienia ekstremum
lokalnego.
9 kwi 13:26
Jerzy:
Nie używaj pojecia "pierwiastek podwójny", bo coś takiego nie istnieje.
9 kwi 13:27
Jerzy:
W przypadku jednego pierwiastka pochodna nie zmienia znaku, więc nie ma ekstremum lokalnego.
9 kwi 13:28
Darowwindzie: juz czaje
9 kwi 13:30