całki, całki
Majma:
Proszę o zrobienie tego przykładu od A do Z z wytłumaczeniem co i jak i dlaczego

Chciałabym to zrozumieć w końcu raz, a dobrze. Dziękuję!
9 kwi 15:18
Bleee:
A ten y to co tam robi,
9 kwi 15:21
Bleee:
1 = sin2x + cos2x
I coś przeczuwam wzór skróconego mnożenia w mianowniku
9 kwi 15:22
ICSP: 1. sin2x + cos2x = 1
2. Wyciągasz cos2x w mianowniku przed nawias
3. Stosujesz podstawienie t = tg(x)
4. Całka została sprowadzona do całki z funkcji wymiernej.
5. Stosujesz metody pozwalające liczyć całki z funkcji wymiernych.
9 kwi 15:26
Majma: @Blee własnie nie mam pojęcia :') Możemy założyć, że wykładowcy chodziło o 4, ale ja still
widzę "y"
9 kwi 15:27
Majma: Nie wychodzi mi nadal. Moglibyście pokazać?
9 kwi 16:11
Mariusz:
| | dx | |
∫ |
| |
| | | | 11 | | cos2x+sin2x+3sinxcosx− |
| cos2x | | | y | |
| |
| | dx | |
∫ |
| |
| | | | 11 | | sin2x+3sinxcosx+(1− |
| )cos2x | | | y | |
| |
t = tgx
Teraz musisz rozważyć trzy przypadki
1.
2.
3.
W dwóch pierwszych przypadkach odpowiedź możesz zapisać od razu
W trzecim przypadku przydatny będzie rozkład na sumę ułamków prostych
chyba że znasz funkcje hiperboliczne i do nich odwrotne
9 kwi 16:32