oblicz uklad równan
basted: Mam obliczyć układ równań
| ⎧ | x+2y+3z−t=1 | |
| ⎨ | 3x+6y+7z+t=5 |
|
| ⎩ | 2x+4y+7z−4t=−6 | |
i zrobiłem z tego macierz i próbowałem zrobić schodkową
x y z t
1 2 3 −1 | −1
0 0 2 4 | 8
0 0 1 −2 | −4
ale nwm czy w takim przypadku jest to macierz schodkowa
9 kwi 20:22
basted: pomoże ktoś ?
9 kwi 20:45
xyz:
mi wyszlo
[1 2 3 −1 | 1 ]
[0 0 −2 4 | 2 ]
[0 0 1 −2| −8]
wiec masz 'schodek' idacy przez 1 i 2, ale w trzeciej kolumnie brakuje wiec...
znowu przeksztalcasz macierz
9 kwi 20:56
xyz:
powinienes otrzymac w ostatnim wierszu
[0 0 0 0 | jakasLiczbaRoznaOdZera]
co oznacza ze uklad jest sprzeczny
(bo 0x + 0y + 0z + 0t ≠ 14 (czy tam inna liczba niz 14, ale nie zero))
9 kwi 21:05
basted: w2 z w3 zamienie, wyjdzie mi tak:
[1 2 3 −1 | 1 ]
[0 0 1 −2| −8]
[0 0 −2 4 | 2 ]
i teraz tą jedynką w wierszu 2 odejmę −2 w wierszu 3 zeby było 0, o to chodziło ?
9 kwi 21:24