Okregi styczne
6latek:

Dwa okregi sa styczne wewnwtrznie w punkcie A
Promien OB wiekszego okregu jest styczny do mniejszego okregu w punkcie C
Pokaz ze kat BAC= 45
o
Wydaje mi sie ze rysysunek do zadania bedzie tak wygladal
9 kwi 11:38
an:

∡BOA=∡DO
1A⇒∡C0
1A=90
o⇒∡BAC=45
o
9 kwi 13:56
Jerzy:
A co to jest punkt D ?
9 kwi 14:07
an: Jest to punkt przecięcia okręgu O1 z AB
9 kwi 15:51
6latek: dziekuje .
9 kwi 21:56
6latek: Chcialbym wrocic do tego zadania .
Dlaczego kat BOA= kątowi DO1A ?
Wynikaloby to z twierdzenia o raminach odpowiednio rownoleglych
Tylko skad wiemy ze OBIIO1D ?
Na razie tyle
10 kwi 09:32
6latek:
10 kwi 14:13
6latek: tam chodzilo mi o tweirdzenie o rownych katach gdy odpowiednie ramiona sa rownolegle .
Sprawa nr 2
Kat CO1 A nie moze rownac sie 90o (wynika to z rysunku )
jesli juz to kąt C O1D=900 ale dlaczego ?
10 kwi 14:33
10 kwi 14:54
ite:
Pewnie miało być napisane ∡CO1D=90o. Ja to obliczyłam z kątów w trójkątach równoramiennych,
bez twierdzenia o którym piszesz.
Jak pojawi się an, to wyjaśni, jak liczył.
10 kwi 15:12
6latek: dzien dobry
ite 
A Ty jak to wyliczylasz ?
I 1 sprawa dlaczego on napisal (jesli wiesz) ze kat BOA= DO
1A?
10 kwi 15:16
7latek:

∑
10 kwi 15:20
ite: Liczę kąty BOA i wychodzi mi, że to wąż
10 kwi 15:21
ite: Dzień dobry!
Dlaczego
an tak napisał, to tylko on wie i na pewno wyjaśni

Nie wiem, czy to ten sam sposób, ale spróbuj to wykazać.
Na swoim rysunku masz dwa Δ równoramienne, których bokami są promienie obu okręgów. Widzisz,
które to są?
10 kwi 15:22
6latek: Niestety nie... potrzebuje rysunku
10 kwi 15:23
ite: Nick mam granatowy a nie czarny.
10 kwi 15:24
lte: Zaraz wkleję rysunek, poczekaj sekundkę
10 kwi 15:26
6latek: ite
Ktos sie nudzi .
Beda to trojkaty CO1D i DO1A
10 kwi 15:28
ite: Widzę właśnie.
Za chwilę dostaniesz rysunek...
10 kwi 15:29
lte: Dobrze. Teraz policz pole powierzchni.
10 kwi 15:31
lte: Masz?
10 kwi 15:33
6latek: Idz kolego umyj nogi bo cie panna wygoni z randki
10 kwi 15:33
lte: Halo...
10 kwi 15:33
lte: 
10 kwi 15:34
10 kwi 15:54
Lekarz:
Walnij kretynie łbem w ścianę,może ci pomoże.
10 kwi 16:02
6latek: ite
jestes jeszcze na forum
Te trojkaty to ΔBOA i DO1A
10 kwi 16:10
6latek: Poprawka CO1A
10 kwi 16:11
ite:
Korzystam z rysunku 14:54.
Te dwa Δ równoramienne, których bokami są promienie obu okręgów to ΔBOA i ΔBO1A.
Mają jeden kąt wspólny przy podstawie, z tego wynika, równość pozostałych kątów.
10 kwi 17:03
ite: czyli wynika równość z 13:56
10 kwi 17:05
6latek: Nie bardzo rozumiem ale musze to dokladnie przemyslec
10 kwi 17:12
an:

OB||O
1D teraz widzisz co jest jeszcze niejasne
10 kwi 17:16
an:
nie ∡C01A=90o ma być ∡C01D=90o taki chochlik , ale to łatwo zauważyć bo ten kąt
jest oznakowany nie mówiąc, że wychodzi to z obliczeń co wyraźnie widać patrząc na trójkąty
10 kwi 17:34
6latek: tak an
Juz widze .dzieki bardzo
10 kwi 19:59
iteRacj@:
Ja też poprawiam literówkę: podobne trójkąty równoramienne, których bokami są promienie
obu okręgów to ΔBOA i ΔDO1A.
10 kwi 22:07
astrolog: https://zapodaj.net/c21a439516be9.gif.html
Trojkaty O
1 AC oraz ABO sa rownoramienne.
Zacznij od kata OO
1C − niech to bedzie 2α i staraj sie wyznaczyc pozostale katy w zaleznosci
od alpha. Wyjdzie to co trzeba.
10 kwi 22:16
an:

@astrolog co tu trzeba wyznaczać
∡OCO
1=90
o oparty na cięciwieCD jest kątem środkowym okręgu O
1 ∡CA(D→B)=45
o
gdyż jest kątem wewnętrznym opartym na tej samej cięciwie tegoż okręgu. cnw
11 kwi 12:57
astrolog: @an
OCO1 nie jest oparty na CD i nie jest srodkowy.
Mozesz wyjsc od kata α (Twoj rysunek) i dojsc do kata szukanego.
11 kwi 21:00