Które rozwiązanie jest prawidłowe
amd: Rozwiązałam równanie sinx+cosx=√2 dwoma sposobami i otrzymałam różne wyniki.
Które rozwiązanie jest prawidłowe? Dlaczego?
Sposób I
sinx+cosx=√2
Obie strony do kwadratu
1+2sinxcosx=2
stąd
π
sin2x=1 ⇒ x=
+kπ
4
Sposób II
sinx+cosx=√2
zastosowałam wzór z tablic i otrzymałam
π
√2sin(x+
)=√2
4
stąd
π
π
π
sin(x+
)=1 ⇒ x+
=
+2kπ
4
4
2
i otrzymuję
π
x=
+2kπ
4
9 kwi 18:59
Adamm:
I sposób jest zły
podnosisz całość do kwadratu, ale może być tak że 1+2sinxcosx = 2
ale sinx+cosx = −√2
9 kwi 19:06
amd: Bardzo dziękuję!
9 kwi 19:10
Mila:
Podnosząc do kwadratu obie strony tego równania otrzymałeś rozwiązania nie spełniające
równania.
np.