rzad macierzy
abc: wyznaczyc rzad macierzy
1 −1 2 3 4
2 1 −1 2 0
−1 2 1 1 3
1 5 −8 −5 −12
3 −7 8 9 13
rzad wyszedł mi 5, w kalkulatorze wyszło mi 3
liczyłem to tak:
wybrałem 1 z w1 k1 i zerowałem k1(w2 − 2* w1, w3 +w1, w4 − w1, w5 −
3*w3) i wyszło mi tak
3 −5 −4 −8
1 3 4 7
6 −10 −8 −16
−4 2 0 1
później wziąłem 1 z prawego dolnego rogu i zerowałem wiersz (k1+4*k4, k2−2*k{4})
i wyszło
−29 11 4
29 −11 4
−58 22 −8
następnie wzialem 4 z k3 w2 i zerowalem kolumne 3
i na końcy wyszło mi:
3+ rz 29 −11
0 22
wyznacznik wyszedł różny od 0 więc rząd tej macierzy jest 2, +3 wychodzi 5
gdzieś błąd zrobilem ? czy jak
9 kwi 19:39
jc: rząd = 3
Nie bardzo rozumiem, co napisałeś.
Domyślam się że wyzerowałeś 2 kolumny i dalej już nie można.
Pozostały 3. Dlatego rząd = 3.
9 kwi 20:00
abc: źle napisałem, kiedy miałem
−29 11 4
29 −11 4
−58 22 −8
to wziąłem 4 z w1 k3 i zerowałem k3 (od w2 odejmowalem w1, do w3 dodawałem 2*w1)
i wyszło mi 58 −22
0 44
9 kwi 20:08
basted: I czego dalej nie można
9 kwi 20:44
jc: Nie da się bo np. 3 pierwsze kolumny są liniowo niezależne.
Dlatego rząd wynosi co najmniej 3,
a skoro udało Ci się usuną dwie kolumny, to rząd wynosi co najwyżej 3.
Wniosek, rząd = 3.
9 kwi 21:16