umcia
czikita: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez x − 5 jest równa 4. Oblicz resztę z dzielenia
wielomianu W (x + 3) przez wielomian x− 2 .
Czy mogę zrobić to tak? : W(5)=4, W(2+3)=W(5)=4
Czyli reszta wynosi 4
?
9 kwi 00:30
wredulus_pospolitus:
Pomysł dobry ... zapis ... mocno podejrzany
9 kwi 08:38
wredulus_pospolitus:
Proponowałbym coś takiego napisać:
W(x) = Q(x)*(x−5) + 4
W(x+3) = Q(x+3)*( (x+3) − 5) + 4 = Q(x+3)*(x−2) + 4
I stąd wniosek, że resztą będzie 4
9 kwi 08:38
czikita: Czyli W(x+3) Dzielone przez (x−2) to nie jest W(2+3)? Błąd merytoryczny?
Jeżeli nie jest, to dlaczego W(x) dzielone przez np (x−5) = W(5)?
9 kwi 10:58
wredulus_pospolitus:
Bardziej chodzi oto, że napisanie
W(2+3) = W(5) = 4 nie przekazuje (sprawdzającemu) informacji 'i co z tego'
Zauważ, że zapis który dałem o 8:38 'znaczy to samo' jednak pokazuje JASNO skąd wynika taka a
nie inna reszta.
9 kwi 11:02
czikita: Rozumiem, dzięki
9 kwi 11:08
czikita: A skąd tam się wzięła czwórka? W drugiej linijce obliczeń Q(x+3)*( (x+3) − 5 ) + 4 <−−
9 kwi 11:26
ABC:
"czikita: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez x − 5 jest równa 4"
9 kwi 11:28