r
czikita: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu an określonego dla n>równe 1 w którym
a1=3 i an+1=10an+3 dla n>rowne1
9 kwi 17:34
9 kwi 17:57
czikita: ale z czego to wynika?
nie trzeba mi gotowców, tylko wytłumaczenia co z czego sie bierze.
9 kwi 17:59
an: no to popatrz na to zapisałaś
3
33
333
...
9 kwi 18:16
czikita: ah, rozumiem, i dalej po prostu tak jak ze wzoru na sumę n początkowych wyrazów tak?
a co gdybym miał np ciąg 777...(n)77?
9 kwi 18:56
an: jest tam ciąg geometryczny i ...
Dla 7;77;777....
10 −3
100−33
1000−333
...
9 kwi 19:09
an: nie te 7 to nie tak
9 kwi 19:10
an: 10−2−1
| | 10n−1 | |
100−22=1=100−22−1=100−2* |
| +1 |
| | 9 | |
| | 10n−1 | |
1000−223=1000−222−1=1000−2 |
| +1 |
| | 9 | |
−−−−−−−−
| | 10n−1 | |
an=10n−2* |
| +10n−1+1 |
| | 9 | |
9 kwi 19:37
an: Nie +1 tylko tak jak w pierwszym −1
9 kwi 19:39
czikita: o mamo
9 kwi 20:01