Indukcja matematyczna
Sky: Stosując indukcję matematyczną udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzą
następujące zależności
13+23+...+n3=(1+2+...+n)2
9 kwi 09:50
wredulus_pospolitus:
1)
n=1
1
3 = 1 = 1
2
2)
n=k
1
3+2
3+...+k
3 = (1 + 2 + ... + k)
2
3)
n=k+1
| | 1+k | |
13+23+...+k3 + (k+1)3 = // z (2) // = (1 + 2 + ... + k)2 + (k+1)3 = ( |
| k)2 + |
| | 2 | |
(k+1)
3 =
| | k2 | | k2 + 4k + 4 | | (k+2)2 | |
= (k+1)2[ |
| + (k+1)] = (k+1)2* |
| = (k+1)2 |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 + (k+1) | |
= ( |
| (k+1) )2 = (1 + 2+ ... + k + (k+1))2 |
| | 2 | |
9 kwi 09:55
Sky: Banalne.. Dzięki bardzo.
9 kwi 10:00