matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.3.2020
Zadania
Odp.
20
a7:
można to zadanie zrobić prostszym sposobem a mianowicie mamy siedem miejsc i liczby 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
13
Jerzy:
Tak,to podzbiór.
1
Adam :
Rozwiązać następujące zagadnienia brzegowe:
4
acetyl:
Uzasadnij, ze funkcja okreslona wzorem f(x)= 2x
4
−5x
3
+x
2
−x−1 ma w przedziale (−1,3) co najmniej dwa miejsca zerowe. Szukałam rozwiazań na forum niestety nie rozumiem ich, czy
8
Chorus:
Punkty A=(0, −5) B=(4, 3) i C=(−1, 3) sa wierzcholkami trapezu rownoramiennego ABCD o podstawach AB i CD. Wyznacz wspolrzedne
14
Patryk:
Cześć, Zacząłem robić sobie maturę próbna ze strony zadania.info ale średnio z odpowiedziami. Czy
0
zanonimizowany498373:
Dowod: pochodna różniczkowalnej funkcji okresowej jest funkcją okresową Nie mam pojecia jak sie za to zabrac, czy wystarczy napisac ze pochodna bedzie przybierala
17
Michał:
Cześć, prosiłbym o pomoc bo nie mam pomysłu oprocz tego ze na dole jest a−b. dany jest trapez równoramienny KLMN którego podstawy mają długość KL=a MN=b a>b. Długość
6
Zagubiony:
e) tg α = −
√
3
/3 i α ∊ (720°; 900°)
4
pomóż mi:
mam problem z takim równaniem, od jakiegos juz czasu się nad nim głowię, ale bezskutecznie
5
Poprostupatryk:
Przechodzenie do kolejnej lini na maturze. Zawsze mnie to zastanawiało, czy mogę zrobić coś takiego jak na zdjęciu: https://zapodaj.net/d3131c1846f21.jpg.html. Czy mogę tak przejść
5
Alicja:
Napełniony, czterystulitrowy zbiornik zawiera 0,5 % wodny roztwór soli. Do zbiornika jedną rurką wpływa
52
salamandra:
Nie wiem o co chodzi z tym grafem, po co to komu
2
żółw651:
cześć czy jest ktoś w stanie pomóc rozwiązać zadanie z góry dziękuje
3
Pops:
Zapomniałem o jednej własności potęg. Jeżeli: 4=2
2
=(
1
2
)
−2
2
Tomasz:
Napisz równania ogólne stycznych do okręgu x
2
+y
2
=4 i przechodzącą przez punkt A(6,−2). Jak się za to zabrać?
7
Wolfik:
Odległość środka okręgu wpisanego w trapez prostokątny od końca dłuższego ramienia są równe 2 i
√
12
. Wówczas pole trapezu jest równe?
2
miła osoba:
Równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
4
−2x
3
+3x
2
−4x+5 w punkcie przecięcia tego wykresu z osią y to:
63
salamandra:
Wytłumaczyłby mi ktoś jak głupiemu co to jest wariacja, permutacja i różnica miedzy nimi, lub miedzy wariacja a kombinacja?
14
salamandra:
Podziel na dwa trapezy, wyznacz wysokość (wysokość całego trapezu jako 2h, a tych małych jako h), przyrównaj sumę pół dwóch małych do dużego
2
jc:
TAK TAK, ale to wynika z definicji zbioru domkniętego:
3
BlO9:
Oblicz logarytmy: a) log
4
6
5
AHQ:
Udowodnij, ze dla liczb dodatnich a, b, c takich, ze abc = 1 zachodzi nierówność
1
1
1
3
+
+
≥
ab+b
bc+c
ca+a
2
9
Kacper :
Liczebność kolonii bakterii pewnego szczepu w zależności od czasu opisuje funkcja f(x) =m0*a
t
, gdzie t oznacza czas obserwacji w godzinach, a − pewna stała dodania, a m0 oznacza liczebność
3
Mk:
Do zbioru rozwiązań nierówności x
2
− (sin3 + sin4)x + sin3 razy sin4 <0 należy liczba A. π
1
Mk:
Dana jest prosta k o równaniu y=x + 1 oraz punkty A=(−1, −3) I B=(1,1). Wyznacz liczbę t taką że wektor AC=wektor AB razy t wiedząc że punkt C należy do prostej k.
1
matek:
Rozważmy funkcję f daną wzorem, gdzie a,b∊R są pewnymi parametrami: