Arkusz
Patryk: Cześć,
Zacząłem robić sobie maturę próbna ze strony zadania.info ale średnio z odpowiedziami. Czy
mógłby ktoś sprawdzić czy poprawnie zrobiłem te zadania do którym podam odpowiedzi? Nie będę
wszystkich odpowiedzi pisał na razie bo nie mam czasu ale może jutro napisze następne a
tymczasem:
zad 1: odp. C (musi być tam funkcja liniowa i do tego malejąca)
zad 2: odp. A
zad 3: odp A
zad 4: odp C bo w mianowniku będzie miejsce zerowe
zad 5: odp. C −> to w sumie zrobiłem w taki sposób że naszkicowałem sytuacje na rysunku i
najpierw sprawdziłem które punkty należą do odcinka AC a później sprawdzałem graficznie który
trapez wygląda na 5/9 pola trójkąta

zad 6: dopiero niedawno zacząłem prawdopodobieństwo w szkole, ale wydaje mi się że dobrze
zrobiłem. Zrobiłem za pomoca drzewka, napisałem przy gałęziach prawdop. dla danych gałęzi i
wyszło mi :
| | 2 | | 11 | | 22 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 17 | | 51 | |
zad 7: nie będę przepisywał wszystkich obliczeń bo sporo tego ale pod koniec wyszło mi:
| | | | 3n2 | | 3 | |
lim n→+∞ = |
| = |
| = |
| |
| | | | 7n2 | | 7 | |
I ostatnie zadanie na dzisiaj, zad 8:
tutaj zrobiłem to tak, że oznaczyłem sobie boki kolejno wgł. polecenia a, a+r, a+2r i a+3r i
napisałem, że ponieważ suma przeciwległych boków czworokąta jest równa więc dwusieczne
przecinają się w jednym punkcie.(Można w niego wpisać okrąg).
Na razie to tyle
5 mar 20:34
5 mar 20:37
Saizou :
Wykup sobie abonament to masz tam rozwiązania.
Zresztą możesz kupić na 20 min i pobrać więcej arkuszy z rozwiązaniami
5 mar 20:39
Patryk: Kurcze, ciekawe tam ceny mają, 20 min... dobrze, że nie na 27min i 30 s.
5 mar 20:52
Saizou :
Już się nie czepiaj, jakoś muszą utrzymać serwer
5 mar 21:04
Patryk: To resztę zadań jakoś ogarnę a te które już zdążyłem wrzucić tutaj na forum mógłby na nie ktoś
zerknąć?
5 mar 21:19
a@b:
zad.12
4pkt śmiechu warte

to jest zadanie dla podstawówki

odp: n=37
5 mar 21:39
wredulus_pospolitus:
1) ok
2) ok
3) ok
4) ok
5) nie chce mi się tego rysować
6) ok
7) ok
5 mar 21:41
Patryk: Ok, dzięki wielkie! Fakt to 12 zadanie trochę za proste, tylko pod wzór podstawić
5 mar 21:51
a@b:

Zad 5
Z podobieństwa trójkątów ABC i AKL
| PΔ(AKL) | | 4 | | 2 | |
| = k2 ⇒ k2= |
| ⇒ k= |
| |
| P(Δ(ABC) | | 9 | | 3 | |
to
→ →
AK=(2/3)AC
[x+1, y+1]=[4,6] ⇒ x=3 i y= 5
K(3,5)
=======
Co można sprawdzić w układzie współrzędnych ( nawet bez obliczeń) bo to zadanie testowe
i podać odp
5 mar 22:26
a@b:

Inne nie pasują
5 mar 22:32
Patryk: To może, wrzucę jutro resztę pojedynczych odpowiedzi do tych zadań bo szkoda mi troche kasy
jednorazowo kupowac ten pakiet żeby tylko pobrać odpowiedzi do jednego arkusza. Bo do innych
zadań odpowiedzi są w necie.
Wrzuce dzisiaj jeszcze tylko jedno zadanie, które zrobiłem, zad 11:
już bez pisania obliczeń bo dużo potęg i za duzo pisania

P
1:
P
2:
| | P2 | | 3 | |
q = |
| = |
| należy do (−1;1) |
| | P1 | | 8 | |
Po div jest ułamek który jest w potędze, nie potrafiłem tego odpowiednio napisać żeby poprawnie
się wyświetlało
5 mar 22:46
a@b:
| | −b | | 92n | | 3 | |
to pn= |
| ⇒pn=− |
| ⇒pn= −( |
| )n |
| | c | | 63n | | 8 | |
| | 3 | | 3 | |
p1=− |
| , q= |
| , |q|<1 −−− ciąg geometryczny zbieżny |
| | 8 | | 8 | |
=======
5 mar 23:55
Patryk: Czyli kolejne dobrze

, dzięki. Może w maju nie będzie tak źle

Rozwiąże reszte jutro gdy
wróce ze szkoły
6 mar 00:42
a@b:
6 mar 01:06
Patryk: Następna partia,
Zad 10
n
4 − 17n
2 + 7 = 0
p = n
2, p>0
p
2 − 17p + 7 = 0
Δ = 216,
√Δ = 3
√29
| | 17−3√29 | | 17+3√29 | |
(p− |
| )(p− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Skoro liczba nie dzieli się przez 3 to: n = 3k+1 lub 3k+2, k∊C
p = (3k+1)
2 lub p = (3k+2)
2
Dla 3k+1:
| | 17−3√29 | | 17+3√29 | |
((3k+1)2 − |
| )((3k+1)2 − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 18k2+12k−15+3√29 | | 18k2+12k−15−3√29 | |
( |
| )( |
| ) = 9(......)(.......) −−−−> czyli dzieli |
| | 2 | | 2 | |
się na 9
I to samo robię "dla 3k+2", będzie poprawnie?
6 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
tragedia szerze mówiąc.
Zauważ, że:
jeżeli n = 3k+1 to n2 = 9k2 + 6k + 1 = 3j + 1 <−−− daje resztę 1
jeżeli n = 3k + 2 to n2 = 9k2 + 12k + 4 = 3l + 1 <−−− daje resztę 1
więc
skoro n = 3k+1 lub n =3k+2
to n2 = 3j + 1 oraz n4 = 3m + 1
n4 − 17n2 + 7 = n4 − 17n2 + 6 + 1 = 3m+1 − 17*(3j+1) + 6 + 1 =
= 3(m − 17j) + 1 − 17 + 6 + 1 = 3(m−17j) − 9 = 3(m − 17j − 3)
c.n.w.
6 mar 15:47
wredulus_pospolitus:
a jak już chcesz rozpisywać wielomian, to np. w taki sposób:
n4 − 17n2 + 7 = n4 − 10n2 − 7n2 + 49 + 7 − 49 =
= (n2−10)(n2 − 7) − 42 = (n2−10)(n2 − 7) − 7*6 = (*)
n = 3k + 1 lub n = 3k+2 ... więc n2 = 3l + 1
(*) = (3l + 1 − 10)(3l + 1 − 7) − 7*6 = (3l − 9)(3l − 6) − 7*6 = ... dokończ
6 mar 16:20
Patryk: No na to bym nie wpadł

A to moje nie przejdzie w jakimś stopniu?
6 mar 16:21
Patryk: Dobra, kapuję, a przy tym n2 = 3l+1 zamiast podstawiać nową zmienną "l" mógłbym po prostu
spotęgować: (3k+1)2?
6 mar 16:22
wredulus_pospolitus:
możesz spotęgować
6 mar 16:29
wredulus_pospolitus:
istotne jest by zauważyć, że dla
n = 3k+1 n2 daje resztę 1
n = 3k+2 n2 także daje resztę 1
6 mar 16:30
wredulus_pospolitus:
A to co robiłeś może i by przeszło jakbyś zrobił do końca ... ale:
1) za dużo roboty z tym
2) w tej postaci jak zostawiłeś szczerze mówiąc nie widzę podzielności przez 3
6 mar 16:32
Patryk: A mógłbyś jeszcze przedstawić swój tok myślenia przy rozkładzie tego wielomianu tak żeby
doprowadzić do sytuacji gdzie można użyć wzoru skróconego mnożenia. Przydała by mi się taka
informacja/lekcja biorąc pod uwagę, że często się przydaje taki rozkład przy zadaniach z
dowodzeń a u mnie zadań z dowodzeń nawet się "się nie rusza"
6 mar 16:34
wredulus_pospolitus:
wiemy że n2 daje resztę 1 ... więc chce rozłożyć wielomian na:
(n2 − a)(n2 − b) + c
gdzie zachodzi przynajmniej jedno z poniższych:
a daje resztę 1
b daje resztę 1
wtedy (n2−a)(n2−b) będzie podzielne przez 3 (daje resztę 0)
więc można go dowolnie rozłożyć byleby 'a' było postaci 3p + 1, ja wybrałem a = 3*3 + 1 = 10
6 mar 16:39
Patryk: Dzięki! Musze trochę porobić zadań tego typu żeby załapać o co chodzi.
Zadania 12 nie będe pisał bo za proste

Zad. 13
| | 5 | | 3 | |
2cos( |
| x)cos( |
| )x = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Dla <−2π ;2π>
Z 1) mam rozwiązania dla k={−3, −2, −1, 0, 1, 2}
Z 2) mam dla k={−2, −1, 1, 0}
Już nie pisałem konkretnie jakie x−y bo za dużo ułamków
6 mar 16:59