Równania stycznych do okręgu
Tomasz: Napisz równania ogólne stycznych do okręgu x2+y2=4 i przechodzącą przez punkt A(6,−2).
Jak się za to zabrać?
5 mar 17:47
salamandra: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez środek i punkt A, potem prostą prostopadłą do niej
przechodzącą przez punkt A
5 mar 18:06
janek191:

1) y = − 2
czyli
y + 2 = 0
===========
2) y = ax + b A = ( 6, −2)
−2 = 6 a + b ⇒ b = − 6 a − 2
y = a x − 6 a − 2 ⇒ a x − y − 6 a − 2 = 0
S = ( 0,0) r =2
Odległość prostej od S
| I a*0 − 1*0 − 6a − 2 I | |
| = 2 |
| √a2 + 1 | |
więc
I− 6 a − 2 I = 2
√a2 + 1
6 a + 2 = 2
√a2 + 1
36 a
2 + 24 a + 4 = 4 a
2 + 4
32 a
2 + 24 a = 0
8 a*( 4 a + 3) = 0
| | 3 | | −3 | |
a = 0 lub a = − |
| ⇒ b = −6* |
| − 2 = 2,5 |
| | 4 | | 4 | |
==================
Dokończ
5 mar 20:27