równanie trygonometryczne
pomóż mi: mam problem z takim równaniem, od jakiegos juz czasu się nad nim głowię, ale bezskutecznie
tg2x−sin2x=2sin2x
czy ktoś mógłby mi pomóc,ciężkie to jest
5 mar 18:44
wredulus_pospolitus:
tg(2x) − sin(2x) = 2sin2x
sin(2x)[1 − cos(2x)] = 2sin2x*cos(2x)
2sinxcosx[ 1 − (1 − 2sin2x) ] = 2sin2x*cos(2x)
2sin3xcosx = sin2xcos(2x)
sin2x[ 2cosx − cos(2x)] = 0
sin2x[ −2cos2x + 2cosx + 1] = 0
i rozwiązujesz dalej
5 mar 18:58
pomóż mi: w 2 od końca wierszu masz błąd, źle wyciągnąłeś sinx przed nawias
5 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
no to masz wtedy:
sin2x[ 2sinxcosx − cos(2x)] = 0
sin2x[ sin(2x) − cos(2x) ] = 0
więc:
sin2x = 0 lub sin(2x) = cos(2x)
rozwiązujesz
5 mar 19:26
pomóż mi: dziękuję bardzo!
5 mar 19:34