aksjomat
Wolfik: Odległość środka okręgu wpisanego w trapez prostokątny od końca dłuższego ramienia są równe 2 i
√12. Wówczas pole trapezu jest równe?
z2 Wskaż zdanie prawdziwe
a)Jeżeli przekątne czworokąta są prostopadłe to czworokąt jest rombem
b)W każdym czworokącie przynajmniej jeden z kątów ma więcej niż 80
0
c)Jeżeli przekątne czworokąta połowią się, to czworokąt jest trapezem
d)Przekątne każdego trapezu zawarte są w dwusiecznych jego kątów wewnętrznych
z3
Sąsiednie boki równoległoboku mają długości 6cm i 8cm. Pole tego równoległoboku nie może być
równe:
a)49cm
2 c)8
√5cm
2
z4
Punkty E,F,G,H są środkami boków prostokąta ABCD. Pole czworokąta EFGH jest równe 4,5. Zatem
pole prostokąta ABCD jest równe?
5 mar 15:52
Mila:

1)
m=2
n=
√12
1)ΔCOB− Δprostokątny
c
2=4+12⇔c=4
2) Obliczymy r:
2*
√12=4*r⇔
4
√3=4r
r=
√3
h=2
√3
2) c+h=a+b
a+b=2
√3+4
dokończ i wybierz odpowiedź.
5 mar 16:10
Wolfik: P=6+4√3
5 mar 16:22
Mila:
Dobrze

(2) jaką odpowiedź wybierasz?
Najlepiej przez eliminację.
5 mar 16:29
Wolfik: wydaje mi się, że odpowiedź a)
5 mar 16:51
Wolfik: c) jest prawdziwe tylko dla kwadratu
5 mar 16:52
Wolfik: mógłbym prosić o pomoc?:(
5 mar 17:37
Mila:
Wolfik .
a) Czy ten deltoid jest rombem?
d) Czy w tym trapezie przekątne są dwusiecznymi kątów?
A masz w treści, że w "każdym" trapezie....
Te dwie odpowiedzi odpadają.
c) W każdym równoległoboku przekątne dzielą się na połowy.
(kwadrat, prostokąt, romb, dowolny równoległobok)
Teraz zależy odpowiedź jaką definicję trapezu Wam podano.
Każda z tych figur jest trapezem wg tego jak mnie uczyli.
b) suma miar kątów w czworokącie jest równa 360
o.
Przynajmniej jeden kąt musi być większy od 80
o.
3*80
o=240
360−240=120
o>80
o
5 mar 22:21
Wolfik: dziękuję
6 mar 13:57