Sposoby rozwiązywania nierówności
AHQ: Udowodnij, ze dla liczb dodatnich a, b, c takich, ze abc = 1 zachodzi nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| ab+b | | bc+c | | ca+a | | 2 | |
Udowodnij, że dla dodatnich liczb rzeczywistych a,b,c zachodzi nierówność:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 9 | |
|
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| | x+y | | y+z | | z+x | | x+y+z | |
Pokaże ktoś czy da się to zrobić inaczej niż mnożąc przez wspólny mianownik i wymnażając
nawiasy ?
Jakieś podstawienia, zależności między średnimi ?
5 mar 12:02
Saizou :
zad. 2
Am ≥ Hm
| 2 | | 2 | | 2 | | 9 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| x+y | | y+z | | z+x | | x+y+z | |
5 mar 12:12
AHQ: @Saizou, a skąd od razu teza ? Co się stało po zapisaniu nierówności pomiędzy średnimi ?
Na zadanie nr 1 też jest jakiś chytry sposób ?
5 mar 14:09
Saizou :
1) Licznik po lewej stronie to 2(x+y+z)
2) mnożymy przez mianowniki
3) dzielimy obustronnie przez x+y+z
stąd teza
5 mar 14:35
AHQ: Super już mam. Dziękować za pomoc
5 mar 14:48
AHQ: Gdyby kogoś ciekawiło to znalazłem rozwiązanie tej pierwszej nierówności:
Udowodnij, ze dla liczb dodatnich a, b, c takich, ze abc = 1 zachodzi nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| ab+b | | bc+c | | ca+a | | 2 | |
| | x | | y | | z | |
Z założenia wiemy, że abc=1. zatem możemy podstawić a= |
| , b= |
| , c= |
| |
| | y | | z | | x | |
| | x | | y | | z | |
Dlaczego ? Zauważmy, że |
| * |
| * |
| =1=abc |
| | y | | z | | x | |
Po podstawieniu i łatwych przekształceniach otrzymamy postać:
| z | | x | | y | | 3 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| ,która jest już łatwa do pokazania  |
| x+y | | y+z | | z+x | | 2 | |
5 mar 17:38